SKRIV ETT MANUS

Dags att skriva mästerverket! Här följer några bra tips till dig som ska skriva ett manus till en film. 

STEG 1      STEG 2      STEG 3 

Film är film

I skolan har de flesta elever vana av att skriva berättelser i svenskan. Men att berätta enbart med språket och attberätta med bilder är inte samma sak. Men det är inte helt enkelt att tänka bort essän när du skall ge dig på ditt förstafilmmanus. Vi är nämligen vana att berätta allt för publiken i ord. Men när du skriver en berättelse för filmen skall du utnyttja det faktum att du kan visa i bilder. Show, dont tell är ett gammalt visdomsord som används för författare avtext, men det är kanske ännu viktigare för dig som skriver för vita duken. 

Börja med varför?

Varför vill du berätta det här? Och varför är det intressant för tittaren. Alla filmer jobbar utifrån en premiss, en fråga (konflikt) som du försöker besvara eller undersöka.

Exempel på premiss för en film kan vara:

  • Att göra det som är fel men som känns rätt vs. Göra rätt som känns fel
  • Att hålla ett löfte oavsett vem det skadar osv.

Fundera över vilken typ av fråga eller konflikt du vill jobba med i din film.

Miljöbilden berättar var vi befinner oss. Detta var kan vara geografiskt så som land och särskild plats, historiskt; är det nutid eller kanske rommariket som avses? tid på dagen: Ljust eller mörkt, årstid osv.

VEM

I princip alla filmer har huvudroller. Karakrärer som vi ska identifiera oss med och som oftastsjälva driver handlingen framåt.

Filmaren har kort tid på sig att presentera karaktären och få oss att sympatisera med hen. Tänkt på hur du vill att karaktärerna ska uppfattas av tittarna när de dyker upp första gången i filmen. Har personen makt? Är hen utsatt? Egoistisk eller medkännande?

Två viktiga frågor du verkligen behöver ha klart för dig är:

  • Vem skall föra den här berättelsen framåt?
  • Varför skall vi bry oss om hen?
Normalperspektiv

Vem är hjälten i din berättelse? 

Gestalta

Att gestalta betyder att ge något form, att visa vad som sker och vilket uttryck det tar.

I filmen behöver du inte berätta allt med ord. Du kan visa det i bilder istället.

Om någon är förbannad kanske de svär, kastar något i golvet, skriker, blir röd i ansiktet osv. Då förstår alla som tittar att personen är arg. Det är inget som karaktären behöver förklara i ord.

Om din huvudperson har en dålig ekonomi så kan du visa det i en scen där hen inte kan betala för maten i kassan på ICA och ber personalen att plocka bort de minst viktiga varorna. Och här får du vara konsekvent. Personen kan inte vara fattig och samtidigt köra lyxbil eller bo i ett slott (om det inte är en del som du kan förklara i filmen).

Grodperspektiv
(Stark)

Med grodperspektiv är subjektet eller objektet filmat underifrån. Det förstärker känslan av att det som kameran ser är större, starkare och kanske farligare. Kom ihåg att använda olika perspektiv i filmen för att förstärka karaktärernas roller.

Bildmanus

För att det skall bli lättare att förstå för alla som ska medverka i filmen hur scenerna ser ut är det bra att använda ett bildmanus. Då ritar man upp detaljer i filmen för att alla skall veta hur man har tänkt att filma. Då är man också förberedd när man väl ska filma och missar förhoppningsvis ingen viktig tagning som sedan saknas när man skall klippa filmen. 

Du får också ett perfekt tillfälle att verkligen fundera över vilka kameravinklar du vill använda i de olika scenerna. Ett bra tips är att filma de flesta delarna i varje scen ur flera vinklar ifall att du skulle ångra dig vid klippningen. Behöver ni filma mer material till en färdig scen så kanske vädret har ändrats när ni filmar utomhus eller någon av tröja som en skådespelare hade på sig har kommit på villovägar. Då blir man tvungna att filma om hela scenen från början.

Subjektiv bild
Hen betraktar

Ett bildmanus är precis vad det låter som. Bilder (med stödtext) som visar vad som skall filmas.

Filmriket har gjort en film som förklarar hur man använder ett bildmanus.

Grattis! Nu har du gått igenom alla stegen för att skapa ett mästerverk!

Nu har du koll på bildutsnitt, tips vid inspelning, manusarbete och har gjort en filmövning. Dags att skriva ditt första manus och spela in din film. Lycka till!

Nedan finns länkar till fler sidor som förklarar det som vi här har gått igenom, men också tips på kurser du kan boka om din skola vill ha en pedagog som kommer ut och stöttar arbetet.

Filmriket

På filmrikets hemsida får du massor av tips på hur du använder dig av vinklar och utsnitt när du filmar. Men du får också andra värdefulla tips som aspirerande filmskapare. Av ungdomar får lära dig om redigering, bildutsnitt, vinklar, manus och att filma med smartphones och surfplattor.

Boka en filmpedagog

Mediapoolen har flera filmpedagoger som gärna kommer ut och har workshops med lärare eller elever. Vår vanligaste kurs är ”filma med iPad”. Där går vi igenom grunderna på den här sidan men också manus, storyboard, samarbete, klippning m.m. Vi skräddarsyr kursen efter era behov. Vill ni göra ett studioprogram med greenscreen och promterläsning så finns även sådana alternativ.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
order@mediapoolen.se
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
info@mediapoolen.se
mediapoolen.se