BÖRJA FILMA

Film är en praktisk färdighet som du bäst lär dig genom att filma MYCKET.

STEG 1      STEG 2      STEG 3 

Undvik fallgroparna och odla bra vanor.
Film kan ibland kännas tekniskt och krångligt, men det behöver det verkligen inte vara. Ingen förväntas vinna guldpalmen med den första filmen man gör, men om du följer ett par grundråd kommer du lyckas väldigt bra med ditt filmskapande. Eftersom de flesta av oss är ganska stora konsumenter av film idag, kommer du kanske märka att många av de råd som ges i Mediapoolens filmskola är sånt som du redan har en stor förförståelse av. Men du hade kanske inte hade tänkt på att utnyttja dessa kunskaper om ingen hade uppmärksammat dig på dem.

Filma mycket och varierat

Efter steg 1 i filmskolan har du redan en god kännedom om bildutsnitt och kameravinklar. Nu skall vi snart träna på dessa. En scen innehåller sällan bara en av de kameravinklar vi har gått igenom. För att få ett bra flöde i berättelsen klipper man ofta mellan olika vinklar flera gånger genom hela scenen. Annars blir det snabbt långtråkigt att titta på filmen. Ta därför som vana att ALLTID filma varje scen eller händelse minst tre gånger och varje gång med olika bildutsnitt. Du kan med fördel också variera vinklarna, men en film som byter vinkel hela tiden kan bli väldigt jobbig att titta på. Var därför mer konservativ med det verktyget och använd det när det har en effekt.

När du filmar samma sak flera gånger gör det heller inget om du upptäcker att något blev lite fel i en av tagningarna när du sitter ner och skall redigera din film. Då kan du oftast dölja felet genom de andra klippen som du har. En annan sak som verkligen kommer att underlätta arbetet vid klippbordet är att du skall filma längre än vad du tror att du behöver. Försök att lägga på 3-5 sekunder innan och efter varje scen är slut innan ni bryter tagningen. Du kanske vill ha en övertoning eller crossfade mellan två scener. Då behöver du extra sekunder med film i början och slutet av klippet för att få ihop scenerna på ett snyggt sätt. En annan anledning är att en scen kan behöva ”landa” hos tittaren med någon sekund innan du kan klippa till nästa för att publiken inte ska känna att det blir ett för hårt klipp.

ÖVA

Filma mycket som är rubriken på STEG 2 syftar också till att du lär dig bäst om filmskapande genom att filma själv. Gör därför filmövningar tidigt även om du inte har lärt dig allt om hur du skriver ett bra manus. Här kommer därför en filmövning som är bra att använda tidigt i sin filmutbildning. Syftet är dels att träna sig på att variera bildutsnitten som vi gick igenom i steg ett. Men vi ska också väcka intresset för att gestalta. Med gestaltning menar vi att du skall visa istället för att berätta. Om en karaktär i din film blir arg så säger inte hen ”nu blir jag förbannad!” utan hen blir röd i ansiktet, vrålar ”HELVETES JÄVLAR” och kastar en tallrik i golvet. Ja, du kanske kan hitta på något mer nyskapande än flygande tallrikar men ni förstår poängen.

Övning 1.) Filma en känsla

SCEN
Person A sitter och surfar på sin telefon.
>> En ringklocka hörs
Person A går för att öppna dörren

UPPGIFT: I den torftigt beskrivna scenen skall du som filmare lyfta fram en känsla som Person A känner. Fundera över följande punkter innan ni sätter igång.

  • Välj en känsla att gestalta. Blir A glad, arg, rädd, förvånad?
  • Hur reagerar A? Kan ni gestalta känslan i mer än en glad mun eller tår som rinner nerför kinden?
  • Varför reagerar A? Kan ni tänka ut en anledning till reaktionen. Är det kanske någon hen väntat på?
  • Variera och få med så många vinklar som möjligt. (Gör gärna ett bildmanus så att alla vet vad ni skall filma och är överens.)

FILMETIKETT

Du känner säkert till att regissören ofta ropar ”TYSTNAD, TAGNING!” innan en scen börjar spelas upp. Om ni är flera i ett team så är det ingen dum idé att meddela när man börjar filma. Film är ett lagspel som kräver att alla samarbetar. Om kameramannen eller en av skådespelarna står och dagdrömmer får man börja om hela scenen och i förlängningen kan det bli väldigt slitsamt och leda till irritation i gruppen. Visa därför varandra hänsyn när ni spelar in. Andra som kanske inte har en funktion att fylla när en viss scen spelas in måste också visa hänsyn genom att vara tysta och hålla sig ur bild.

Att stå framför kameran är också en oerhört svår uppgift för många. Man tror kanske att det kommer bli superlätt att leverera sin repliker, men så fort kameran rullar kan det bli blankt i skallen. Peppa den som skall stå framför kameran och försök att skapa en skön stämning i gruppen, så att skådespelaren vågar leva ut sin rolltolkning.

LJUDET ÄR HALVA FILMEN

Ett dåligt ljud kommer att sänka kvalitén på din film. Oavsett om du har tillgång till bra utrustning för ljudinspelning eller inte, så är några enkla tips viktiga att följa.

TYSTNAD TAGNING
Ja nu låter det som samma tips igen, men vi kan inte vara nog petiga med att alla som inte ska låta på filmen är som statyer. De står stilla och är knäpptysta. Ett fotsteg som inte passar in i filmen räcker för att förstöra magin.

MILJÖN
Ska ni spela in dialog så undvik tung trafik, fläktar och rum med allmänt dålig akustik. Ett högt bakgrundsbrus är jobbigt att lyssna på i filmen.

GÅ NÄRA
Ju närmare mikrofonen din mun är – desto bättre ljud. Om din mick är en inbyggd mikrofon i surfplatta eller telefon, ja då får du gå nära även med kameran för att fånga upp ljudet till dialogen. Sen kan du för att variera bildutsnittet filma några nickbilder på personen som lyssnar eller filma personen som pratar bakifrån i rummet där vi inte ser personens mun. Då kan du enkelt använda ljudet från inspelningen nära utan att behöva synka läpprörelser. Att dubba film är svårt och väldigt tidskrävande så det är något vi avråder nybörjare från.

CHECKLISTA

  • Filma alltid 3 gånger
  • Räkna 5 sekunder innan och efter scenen
  • Variera ditt bildutsnitt
  • Tystnad tagning
  • Peppa varandra och särskilt den som står framför kameran
  • Stå nära med mikrofonen vid ljudupptagning
  • Välj en bra ljudmiljö

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
order@mediapoolen.se
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
info@mediapoolen.se
mediapoolen.se