Vår mätbara värld - massa och molekyler

I den andra delen i miniserien Vår mätbara värld visas hur vikt och massa har påverkat människor i årtusenden. I Mesopotamien användes sädeskorn som ett mått på vikt.

I den andra delen i miniserien Vår mätbara värld visas hur vikt och massa har påverkat människor i årtusenden. I Mesopotamien användes sädeskorn som ett mått på vikt. Tack vare det blomstrade handeln för varor som då kunde jämföras, bytas och prissättas på ett rättvist sätt. Med olika nedslag i världshistorien visas att sädeskornet förblev ett viktigt mått fram till 1889, då världen enades om kilogrammet som en internationell standard. Men anses kilogrammet fortfarande vara lika exakt?

Relaterade resurser

Vår mätbara värld - avstånd och tid

I den första delen av Vår mätbara värld visas att tid är något vi alltid levt i och påverkats av. Redan de tidiga franska grottmålningarna för 30 000 år sedan vittnar om detta. I filmen får vi följa förändringarna i behovet av att mäta tid och längd där vi med olika nedslag i världens historia får lära oss hur SI-enheterna sekund och meter har utvecklats till de extremt exakta mått som de är idag. 

Encyklopedi - Arkimedes

Vi vet inte så mycket om Arkimedes liv mer än att hans vetenskapliga verk har överlevt och är lika aktuella idag som för 2000 år sedan. Han var till exempel den förste som presenterade och beräknade pi. Hans krigsmaskiner hjälpte till att hålla romarna borta från Syrakusa. Det var också Arkimedes som utbrast Heureka! när han äntligen kommit på ett sätt att räkna ut en massas volym.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This