Hjälpmedel, Pedagogik

Våga använd SMART Boarden

Johan Nyberg, Pedagog på Mediapoolen

14 December 2016

Har du en SMART Board i ditt klassrum, men vet inte hur du ska använda den? Här kommer tre snabba instruktioner som kanske kommer förändra din undervisning.

Koppla in alla sladdar!

  • Den  lättaste är sladden till projektorn. Den använder du säkert redan och om det är en VGA eller HDMI spelar ingen större roll för SMART Boardens skull.
  • USB-sladden.  Det är genom den här som SMART Boarden “pratar” med din dator och talar om vad du gör på skärmen. Utan denna så fungerar den inte.
  • Ibland om du använder VGA så behöver du koppla in en ljudsladd också. Den har du förmodligen också koll på och den har ingen betydelse för SMART Boarden, men det blir bättre och roligare med fungerande ljud.
  • Nu finns det ofta en lampa som lyser eller blinkar på din SMART Board. Lyser den rött? Då sitter inte USB-sladden i ordentligt eller så är den trasig. Sitter den ordentligt i datorn, så kolla at den sitter ordentligt i SMART Boarden också. Blinkar det grönt så sitter alla sladdar som de ska, men du saknar drivrutiner på din dator (se punkt 2). Om det lyser fast grönt, så fungerar allt som det ska och det borde bara vara att köra på.

Dessa sladdar behöver du ha koll på.

Dags att hitta programmet som hör till!

  • Programmet som hör till SMART Boarden heter SMART Notebook och finns i några olika versioner (när det här inlägget skrivs är det 16.1 som är den senaste). Efter version 11 så behöver du en licens för att använda det, men kolla med din IT-avdelning om det inte redan finns på din dator.
  • Om du har en blinkande grön lampa, så saknas förmodligen programmet på din dator. Har du programmet men den blinkar ändå, så saknas det drivrutiner. Hör med din IT-avdelning/IT-ansvarig och be om hjälp om du inte kan fixa det själv.

SMART Board

Börja använda din SMART Board och hitta sparaknappen!

  • Koppla in alla sladdar, starta SMART Notebook och använd den som en vanlig whiteboard med skillnaden att du kan spara det du gjort med en knapptryckning. Antingen Arkiv och sedan Spara eller på knappen med en diskett på. Vet du inte vad en diskett är, fråga någon som är född på 80-talet eller tidigare.
  • Sedan är det bara att spara saker som dagens datum eller vilken lektion du hållit, så det är lätt att gå tillbaka ifall eleverna vill att du tar något igen eller var borta när du höll genomgång.

Härifrån har du 100-tals möjligheter att använda din SMART Board, men vi nöjer oss för idag. Under våren 2017 kommer vi på Mediapoolen att producera några enkla nybörjarfilmer för SMART Board. De första filmerna ser du här nedan.

Lycka till!

Jonny Lindén

I filmerna demonstrerar mellanstadieläraren och läromedelsförfattaren Jonny Lindén hur du kommer igång med din SMART-Board.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se