Vad ska folk säga?

Sextonåriga Nisha bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon strikt familjens pakistanska traditioner, men med sina vänner lever hon ett vanligt norskt tonårsliv. När hennes pappa kommer på henne med att ha en pojkvän, skickas hon till Pakistan – ett land där hon aldrig tidigare varit.

Nisha är en alldeles vanlig tjej som umgås med vännerna,spelar basket och dejtar sin blivande pojkvän. När hennes pappa kommer på henne med pojkvännen rämnar hennes dubbelliv totalt. Då det anses att hon förnedrat sin familjs heder börjar det smidas planer. Nisha blir kidnappad av sin pappa och skickad till föräldrarnas hemland Pakistan, där hon aldrig varit. Där ska hon giftas bort och uppfostras till en bra och anständig hustru.Förtvivlad försöker hon få kontakt med någon hemma i Norge så de ska få reda på vad som hänt och rädda henne därifrån. Men det är lättare sagt än gjort när alla bevakar henne som hon vore en ägd slav.

Berättelsen är baserad på regissören Iram Haqs egna erfarenheter och vann Publikpriset på Göteborg Film Festival 2018. Mörkertalet är stort av flickor som genomlider liknande öden här i Sverige och i resten av Europa, men vi får aldrig blunda för tecknen eller ens misstanken av att såna brott planeras här mitt ibland oss. Det är du och jag som måste agera! 

Relaterade resurser

Feminism

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om vad feminism är? Hur växte rörelsen fram och hur ser den ut idag? Feminism kännetecknas av kvinnorörelsen för lika rättigheter som inleddes redan på 1800-talet och som bland annat ledde till instiftandet av en internationell kvinnodag, 1910, då ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen uppmärksammas. I många länder är den internationella kvinnodagen en helgdag. 

Ava

En film om att vara ung tonåring i ett strikt traditionellt samhälle. Vi följer Ava, en ung tonårig tjej som bor med sin familj i Teheran. Hennes huvudbry är som vilken annan tonårings; vänner, skolan, killar och sin musik. Men när hennes mamma misstänker att hon har ett förhållande med en kille, och till och med tar henne till gynekologen, känner Ava sig kränkt, arg och misstrodd. 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This