REPORTAGE
Unga filmskapare på förskolor i Uddevalla
Anna Ketola, Journalist
Vad är skräp, och vad är konst? På några förskolor i norra Uddevalla pågår ett konstnärligt och kreativt projekt där barnen får skapa med plastskräp som de plockat utomhus. Deras alster används sedan som rekvisita när de får prova på att göra stop motion-film.
Malin Müller, mediepedagog från Mediapoolen lär ut både digital teknik och vägleder i den kreativa processen. Verken ska vara med på utställningen RE:USE! på Bohusläns museum den 25 maj.
– Projektet handlar om vårt förhållande till plast, skräp, och sopor, säger Malin Müller. Barnen har samlat skräp i närområdet. Det är som en skattjakt för barnen, de är så engagerade, och det är så lustfyllt. Att plocka skräp och skapa maneter är vad de har varit mest intresserade av, säger Malin.
– Det är lika mycket värde i att hitta en plastpåse att skapa med, som något annat. En shout-out till alla föräldrar där ute, att man inte behöver köpa så mycket grejer, säger Malin och skrattar.
Filmskapande på schemat. Malin Müller och en av de små konstnärerna på Dalabergs förskola utforskar stop motion-appen.
Stora filmdagen
Just den här dagen är det stora filmdagen på Dalabergs förskola. Material som de själva skapat har huvudrollen. Malin ställer upp en Ipad på ett stativ och hänger upp ett grönt skynke, en Green Screen, som bakgrund. Framför den gröna bakgrunden kommer snart en manet av plastskräp att göra entré. Med hjälp av en app kan den unga konstnären filma och välja bakgrundsmusik. Tekniken de använder heter stop motion, som är ett sätt att lura ögat att tro att ”döda” föremål rör på sig, som lerfigurer eller dockor. De här filmskaparna använder en manet byggd av plast.
– Det finns en digitaliseringsskräck, en oro, att tekniken blir som en barnvakt och att Ipad är en styggelse. Man säger att ”när jag var liten lekte vi minsann med kottar.” I det här projektet så är tekniken ett verktyg, och vi använder oss av en app så att vi kan göra film. Det är viktigt att använda det positiva som finns med digitaliseringen, säger Malin.
Britt-Marie Ahlström är förskolelärare på avdelning Räven, och estetguide i projektet. Maneten av insamlat skräp är ett av förskolebarnens alster.
Samtal om skräp
På Bohusläns Museum håller gymnasieelever på att förbereda för RE:USE! och där hänger redan en enorm manet gjord i plast som plockats i Bohuslän. Inför invigningen kommer även förskolebarnens mindre maneter till utställningen – och deras färdiga stop motion-filmer. Under träffarna har de pratat tillsammans om skräp och plast.
– Jag har berättat att när de är lika gamla som jag så kommer det finnas mer plast i haven än fisk. Vi har pratat om vem som slänger plast i haven, och att haven är fiskarnas hem.
– På sikt hoppas jag att barnen får med sig en känsla av att de kan påverka och att de har en röst, säger Malin.
Använda film i verksamheten
Det är små grupper med 3-4 barn åt gången som är med i ateljén. Britt-Marie Ahlström är förskolelärare på Dalabergs förskola, och en av estetguiderna i projektet. Britt-Marie har lärt sig att använda nya film-appar, som hon ser nyttan av i verksamheten även efter projektet.
– Jag har redan idéer och jag har gjort en egen film om det här projektet. Vi ska ju arbeta mer med IT i verksamheten. Programmet är enkelt, fortsätter hon.
– Man kan ta en bild från skogsturen och göra en film om det. Barnen tycker det är spännande och roligt. Det är skapande och ett lekfullt sätt att prova tekniken. De får testa och se hur det ser ut med sig själva i filmen.
Malin Müller, mediepedagog från Mediapoolen, är van att stå både framför och bakom kameran.
Projektet som fått medel av Skapande Skola är ett samarbete mellan Team Norr Uddevalla, Bohusläns Museum och Mediapoolen, och kommer att fortsätta i höst så att fler barn får chansen att vara med. Det är förskolorna Balladen, Hovhult, Dalaberg, Myntet, Fjällräven och Skogslyckan som är med i projektet.
– Det här är en förort, ett segregerat område – och eftersom vi lever i ett segregerat samhälle känns det viktigt att få lyfta barnen som bor här, säger Malin. Vi pratar om en förskola som ska vara likvärdig och då måste vi ge de barn som har andra språk än svenska som modersmål en chans redan från början.
Tips!
Appen Stop Motion Studio som används i projektet finns både till Android och Iphone, och är gratis att ladda ner.
Invigniningen av RE:USE! på Bohusläns museum är den 25 maj 13:00. Läs mer om programmet på Bohusläns museum.
VI ERBJUDER
Innehåll-Inspiration-Framtid
Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.
Försäljning
Direktkontakt
order@mediapoolen.se
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
Kundservice
Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
info@mediapoolen.se
mediapoolen.se