Textilmuseet i Borås

Tradition och nyskapande i hjärtat av textilsverige

I samarbete med Textilmuseet i Borås visar Mediapoolen delar av deras permanenta utställning Textil kraft om textilindustrin i sjuhärad. I Textil kraft som handlar om textilindustri möter besökarna en spännande berättelse från industrialiseringens samhällsomvandling till dagens innovationsmiljöer. Utställningen är en dramatisk iscensättning av den lokala utvecklingen i Borås och Sjuhärad speglad i de villkor som präglar dagens masstillverkning utomlands.

Filmerna är inspelade med en 360-graderskamera och går att se antingen direkt i webbläsaren eller med ett VR-headset. Om du ser på filmen i webbläsaren håller du nere vänster musknapp och drar bilden för att se dig omkring.

För att kolla i 360 i ett VR-headset ex. Occulus Go:
Öppna filmen i helskärm (knappen längst ner till höger i filmen).
Välj sedan 360-läget (En cirkel med texten 360 inuti under själva filmen).

Industrialismen och textilindustrin

En historisk resa i Sjuhärad när folk började lämna jordbruken för att arbeta i textilindustrin och hur förläggarverksamheten gjorde Sjuhärad till den dominerande textilbygden i Sverige på 18-talet. 

Guide:
Catarina Ingemarsson

Selfaktor

Spinnmaskin som användes mellan sent 1700-tal till tidigt 1900-tal.
Selfaktorn som vi ser i filmen är avkortad för att få plats på textilmuseet men när den stod ute i produktion var den 28 meter bred och kunde spinna 120-rullar samtidigt.

Guide:
Anders Berntsson

Vävstol

Vävstolen i filmen är en revolvervävstol, ett namn som den fått på grund av det runda skyttelmagasinet som fungerar precis som på en revolver. Den styrs av hålkort som man kan skymta på vänster sida av maskinen och väver här en rutig duk i gåsögemönster.

Guide:
Anders Berntsson

Spetsmaskin

En tysk spetsmaskin från 1930 som använder samma teknik för att knyppla som när man gör det för hand. Maskinen har 60 trådar och gör spetsen som en tub som man sedan får dela i två delar. Mönstret är programmerat på hålkort som hänger bak på maskinen. 

Guide:
Anders Berntsson

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se