Taikon

Böckerna om Katitzi gjorde Katarina Taikon till en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. En mindre känd sida av Taikons arbete är den kamp hon förde för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 1960- och 70-talen.

 

Katarina Taikon är en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. En mindre känd sida av Taikons arbete är den kamp hon förde för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 1960- och 70-talen.

Genom unika bilder får vi följa ett fascinerande livsöde som gjorde ett tydligt avtryck på Sverige under åren då folkhemmet växte fram och en grupp lämnades utanför – romerna. Journalisterna och författarna Lawen Mothadi och Gellert Tamas har med ett gediget arkivmaterial i botten skapat ett personporträtt som är lika angeläget som berörande.

 

 

 

Relaterade resurser

Romerna

Tema. Romernas historia är kantad av förföljelse och diskriminering, och än idag råder det ojämlikhet mellan romer och Sveriges övriga befolkning inom så gott som alla livets centrala områden. Hur ser denna historia ut, och hur påverkar den romernas liv och vardag idag? Åk 7-9.

Drömmarnas land

Sabina är från Rumänien och har rest till det lilla svenska samhället Holmsund med sina bröder.  Elin är uppväxt i Holmsund.  De träffas när sommarlovet precis börjat och blir nära vänner. Regissören vill få tittaren att reflektera över invandring och främlingsfientlighet, utan att komma med några färdiga svar. Åk 6-9.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This