Reportage

Sverigefinnarnas dag på söndag

Nationella minoriteter, Sverigefinnarnas dag

20 februari 2019

Idag beräknas antalet invånare i Sverige med finsk bakgrund vara 675 000 personer. Det gör sverigefinnarna till den största nationella minoriteten i Sverige.  24 februari har sedan 2011 firats som sverigefinnarnas dag.

2014 fick sverigefinländare sin egen flagga. Den röstades fram i en tävling och är sverigefinländares officiella symbol sedan dess. Flaggan innehåller samma färger som Sveriges och Finlands flaggor.

Design, Sverigefinska flaggan: Andreas Ali Jonasson.

Den 24 februari 1796 föddes den finska språkvetaren och folkloristen Carl Axel Gottlund. Han startade den första finska föreningen i Sverige 1890 och det var Sverigefinländarnas delegation som 2010 valde Gottlunds födelsedag till sverigefinnarnas dag.

Dagen ska synliggöra den Sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet. Sverige och Finland har en lång historia tillsammans, dessutom har grannlandet under hundratals år varit en del av Sverige.

Under andra världskriget emigrerade omkring 80 000 finska barn till Sverige, där 7000 av dem blev kvar i Sverige även efter kriget. Under 1950, 1960-, och 1970-talen blomstrade industrin i Sverige och hundratusentals finländare migrerade till Sverige för att arbeta.

Se en film om Finland på SVT Play:

Filmtips!

Tolv ting om Finland på SVT Play: 2017 firade Finland 100 år som självständig nation. Historikern Henrik berättar om 12 konkreta föremål som på sitt sätt berättar om den 100-åriga nationens historia.

Källor:

Wikipedia

Institutet för språk och folkminnen 

 

av Anna Ketola, Kommunikatör

Tipsa Anna om positiva berättelser som rör äldre och äldreomsorg
så att vi kan bli ännu bättre på att bevaka frågor som rör seniorer.
Du når henne på [email protected]