Reportage

Svenska milstolpar: televisionen

Sverige, 1900-talet

14 februari 2019

Läs återkommande om olika milstolpar – stora förändringar eller händelser som många äldre hunnit uppleva under sitt liv. Vad kan vara mer spännande än att höra om historiska händelser från äldre personer som var där? Den här gången berättar vi om televisionen. Varför inte duka upp till kaffe och diskutera? I slutet av texten hittar du några samtalsfrågor.

Det är 65 år sedan televisionens första testsändningar ägde rum i Sverige. Året var 1954, och det var bara stockholmarna som kunde se. Det började i liten skala med 30 minuter på fredagkvällar. Då rapporterade man om vädret och helgens händelser.

Sverige var sena med det nya mediet. I London hade man redan haft reguljära tv-sändningar i 20 år.  Andra världskriget hämmade utvecklingen generellt för länderna i Europa, och i Sverige tyckte politikerna att det fanns mycket bättre saker att använda skattepengarna till.

Det var filmbolaget Sandrews som fick opinionen att svänga till televisionens fördel. Bolaget placerade ut 1000 tv-apparater i Stockholm, och invånarna fick med egna ögon se tv-apparaten som de tidigare bara hört talas om på radion. Publiken var entusiastisk.

1956 tog det det fart när regeringen beslutade om att införa televisionen i hela landet. Året är officiellt tevens födelseår i Sverige. Televisionen skulle vara fri från reklam och finansieras med tv-licens. Två år senare, 1956, visas VM i fotboll, och det blir stor efterfrågan på tv-apparaterna. Då fanns redan två miljoner licenser i landet och 95 procent av landet hade tv-nät.

Försök till televisionen startade redan på 1800-talet, men man brukar säga att det finns två uppfinnare till televisionen. Skotten John L. Baird som demonstrerade sin Televisor i London 1926 och två år senare sände bilder över atlanten. Några år senare konstruerade ryssamerikanen Vlamir Zworykin en teknik för elektronisk bildöverföring som var överlägset Bairds, som senare blev standard.

Från början fanns bara en kanal men på 50-talet började ivriga diskussioner om en andra kanal. 1969 startade TV 2. Nyhetsprogrammet Aktuellt har varit med från början – 2 september 1958 sändes första programmet.

1962 utspelade sig det klassiska aprilskämtet då svenska folket uppmanades att trä en nylonstrumpa över teven för att få färgbild. Men inte förrän 1970 gick reguljära sändningar i färg, och då bara 6 timmar i veckan. Tv-apparater i färg var dyra när de kom. 4000 kr kunde en tv kosta, vilket motsvarar omkring 32 000 kr i dagens pengavärde.

 

 

 

”Tänker ni rösta?” hette det första tv-programmet, som leddes av Lennart Hyland. Programmet informerade inför det kommande valet.

Tips på diskussionsfrågor

  • Minns du när du fick din första tv?
  • Hur ofta såg ni program på tv:n?
  • Hur såg den ut?
  • Vad brukade ni titta på för program när den kom?
  • Vad tycker du om tv-utbudet, idag? Vad betyder tv:n för dig?
  • Vad brukar du titta på?
  • Har du något favoritprogram?

 

Källor:
Tekniska museet

Populärhistoria.se

Svt.se

av Anna Ketola, Kommunikatör

Tipsa Anna om positiva berättelser som rör äldre och äldreomsorg så att vi kan bli ännu bättre på att bevaka frågor som rör seniorer. Du når henne på [email protected]