Reportage

Surfplattor och gemenskap på dagverksamheten

Hellidshemmet, Tidaholm

26 september 2019

På morgnarna fylls dagverksamheten på Hellidshemmet i Tidaholm av kaffesugna besökare. Birthe Alber har jobbat här i många år, och numera är hon undersköterska med specialistutbildning i välfärdsteknik.

Aldrig försent med utbildning
Birthe Alber studerade ett år på distans på yrkeshögskolan i Skövde och blev klar i våras. Hon var över 60 år när hon började vidareutbilda sig.

– Andra kanske undrar varför jag valde att utbilda mig när jag snart är pensionär, säger Birthe. Men, jag ville ha en utmaning! Att gå utbildningen är det bästa beslutet jag gjort på flera år, säger hon. Att i min ålder gå in där på högskoleområdet och känna att här studerar jag, är fantastiskt, säger hon och ler.

Birthe Alber arbetar på dagverksamheten på Hellidshemmet i Tidaholm. Hon är specialistutbildad i välfärdsteknologi och använder gärna digital teknik tillsammans med besökarna. 

Fotograf Anna Ketola

Teknikens möjligheter
I utbildningen får man bland annat lära sig att handleda i teknik, och i sitt avslutningsarbete skapade Birthe en instruktion över hur man skapar ett konto och loggar in på Seniorportalen. Den har nu kollegor i hela Tidaholms kommun fått ta del av. Hon vill gärna tipsa om hur man kan använda tekniken i verksamheten, och vilka möjligheter som finns.

– Vi vet ju att det här är bara början. Vi kommer succesivt få in mer besökare som är vana vid att använda surfplatta, och de förväntar sig att vi hänger med.

– Vi fick wifi på äldreboendet i våras, och en surfplatta blev inhandlad till varje avdelning, och till dagverksamheten, säger Birthe. Surfplattor är ett nytt arbetsredskap för oss. De ska inte ligga på någon hylla utan de ska användas. Jag vill motivera kollegor att använda dem säger hon.

Utomhus på sommaren
På sommaren vill besökarna på dagverksamheten ut och njuta, men nu när hösten kommer blir det mer tillfälle att använda surfplattan.

– Vi har mest gruppaktiviteter. Det skapar gemenskap och kan bli diskussioner och lite prat. Vårt önskemål är att de ska vara delaktiga, säger Birthe.

Många av besökarna på Storstugan och Lillstugans dagverksamhet är över 85 år gamla, och de känner ofta inte till tekniken, men responsen är positiv. Karin Bergvall är en av besökarna på Lillstugan idag. Hon drar sig för att använda tekniken på egen hand men är positiv till att de använder surfplatta tillsammans. Det är för mycket nytt att lära sig tycker hon.

”Surfplattor är ett nytt arbetsredskap för oss. De ska inte ligga på någon hylla utan de ska användas. Jag vill motivera kollegor att använda dem.”

Gemenskap med quiz
En stor tv är upphängd på väggen. Birthe kopplar ihop den med surfplattan. Idag ska de testa ett nytt quiz på Seniorwebben som handlar om våra sällskapsdjur. De brukar även göra nyhetsquiz som kommer varje vecka. Att lyssna på önskelåtar, se på film, läsa om nyheter, ta bilder, kolla recept eller googla på saker de pratar om är andra saker de använder surfplattan till.

Idag blir det två rundor med frågesport. Sällskapsdjur och mode från förr är ämnen för dagen. Birthe läser upp en fråga och sedan får alla en chans att svara. Det blir en del diskussioner om frågorna, och vissa har länkar till intressanta videoklipp.

Just eftermiddagarna brukar det bli en stund när de samlas framför teven och hittar på något med surfplattan.
– Det är avkopplande säger Karin Bergvall, som är snabb att svara på frågorna på dagens quiz. Man får lära sig nya saker, säger hon. De andra instämmer.

Birthe Alber, Karin Bergvall och Marianne Andersson ska spela quiz om sällskapsdjur.

Ulla Fransén är med gruppen i Storstugan idag. Hon är 79 år och en av få seniorer i verksamheten som använder dator privat. Hon har arbetat som optiker och använde dator en del i arbetet.
– Jag googlar mycket och betalar mina räkningar, säger Ulla.
– Det är det enklaste sättet i världen. Man får hem ett kuvert och så är det bara att betala. Jag tycker det är bekvämt.
Hon läser även nyheter och tidningar på webben.
– Det kan vara om jag hört om något, så letar jag fram och läser om det, säger hon.

Tidigt i samtalet säger Birthe hur viktigt det är att besökarna känner sig sedda, hörda och delaktiga på dagverksamheten. Nästa mål för Birthe är att utforska möjligheten att använda appen Widget Go till besökare som på grund av kognitiv svikt eller stroke, har svårt med kommunikationen.

– Appen är ett hjälpmedel för alternativ kompletterande kommunikation, säger hon. Men det finns även gratisappar man kan använda.

Tips
Med en HDMI kabel och en adapter kan du koppla ihop surfplattan med din tv, och använda den som skärm.

Här kan du läsa mer om utbildningen specialistutbildad undersköterska/stödassistent inom välfärdsteknologi. 

-Nu har vi lärt oss något nytt, säger Gulli Andersson t.h, efter två omgångar med quiz. Bredvid sitter Ingela Bratt som är personal på dagverksamheten.

av Anna Ketola, Kommunikatör

Tipsa Anna om positiva berättelser som rör äldre och äldreomsorg
så att vi kan bli ännu bättre på att bevaka frågor som rör seniorer.
Du når henne på anna@mediapoolen.se