Använd din SMART-board

Har du en SMART-board i ditt klassrum, men vet inte hur du ska använda den? Här kommer några enkla instruktioner och tre filmlektioner som hjälper dig att komma igång med SMART-boarden.

Våga prova

Den nya tekniken i skolan omfamnas inte med öppna armar av alla. Och det kan vi förstå. Varje nytt verktyg kräver en inlärningskurva, men många av verktygen som finns i skolan är inte så svåra att komma igång med. Det går att göra väldigt mycket med en digital whiteboard och det finns många olika tillverkare. I den här handledningen går vi igenom hur du kopplar ihop din dator med en SMART-board och grunderna för dess mjukvara Notebook.

Koppla in alla sladdar!

  • Den  lättaste är sladden till projektorn. Den använder du säkert redan och om det är en VGA eller HDMI spelar ingen större roll för SMART Boardens skull.
  • USB-sladden.  Det är genom den här som SMART Boarden “pratar” med din dator och talar om vad du gör på skärmen. Utan denna så fungerar den inte.
  • Ibland om du använder VGA så behöver du koppla in en ljudsladd också. Den har du förmodligen också koll på och den har ingen betydelse för SMART Boarden, men det blir bättre och roligare med fungerande ljud.
  • Nu finns det ofta en lampa som lyser eller blinkar på din SMART Board. Lyser den rött? Då sitter inte USB-sladden i ordentligt eller så är den trasig. Sitter den ordentligt i datorn, så kolla at den sitter ordentligt i SMART Boarden också. Blinkar det grönt så sitter alla sladdar som de ska, men du saknar drivrutiner på din dator (se punkt 2). Om det lyser fast grönt, så fungerar allt som det ska och det borde bara vara att köra på.

Dags att hitta programmet som hör till!

  • Programmet som hör till SMART Boarden heter SMART Notebook och finns i några olika versioner (när det här inlägget skrivs är det 16.1 som är den senaste). Efter version 11 så behöver du en licens för att använda det, men kolla med din IT-avdelning om det inte redan finns på din dator.
  • Om du har en blinkande grön lampa, så saknas förmodligen programmet på din dator. Har du programmet men den blinkar ändå, så saknas det drivrutiner. Hör med din IT-avdelning/IT-ansvarig och be om hjälp om du inte kan fixa det själv.

Börja använda din SMART Board och hitta sparaknappen!

  • Koppla in alla sladdar, starta SMART Notebook och använd den som en vanlig whiteboard med skillnaden att du kan spara det du gjort med en knapptryckning. Antingen Arkiv och sedan Spara eller på knappen med en diskett på. Vet du inte vad en diskett är, fråga någon som är född på 80-talet eller tidigare.
  • Sedan är det bara att spara saker som dagens datum eller vilken lektion du hållit, så det är lätt att gå tillbaka ifall eleverna vill att du tar något igen eller var borta när du höll genomgång.

Videolektioner

För dig som hellre vill se en demonstration över hur du kommer igång och samtidigt vill några tips på vad du skall använda SMART-boarden till finns tre stycken kortare videolektioner nedan. Lycka till!

I den här filmen demonstrerar läraren Jonny på ett enkelt och tydligt sätt hur du kopplar ihop din dator med din SMART-Board och kommer igång med din interaktiva skärm.

Jonny skriver upp en arbetsgång för eleverna på SMART-boarden och visar hur du sparar ditt arbete i Notebook. I nästa lektion visar han fördelarna med att ha arbetsgången på en interaktiv tavla.

Vi går igenom hur du förvandlar handskrift till datorns typsnitt och hur du arbetar med en rörlig arbetsgång på din digitala whiteboard.

Saknar ni Smarta skärmar?

Det har hänt en del sedan SMART-board kom ut på marknaden. Det finns nu en rad olika producenter med sina olika styrkor och svagheter. Vill du veta mer om smarta skärmar så står vår försäljningsavdelning redo att svara på alla era frågor! Dessutom är alla deras produkter upphandlade enligt LOU.

Mats Hellner

Försäljning
Mats är ansvarig för säljavdelningen på Mediapoolen och har över 10 års erfarenhet inom AV-branschen. Han hjälper skolor och andra kunder att hitta teknik och lösningar för ljud och bild.

0500-44 54 16
mats(a)mediapoolen.se

Anders Danielsson

Försäljning/Webbshop
Anders jobbar med försäljning och rådgivning av AV-utrustning till skola och offentlig sektor. Tillsammans med kollegan Mats sköter han också vår webbshop.

0500-44 54 18
anders(a)mediapoolen.se

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se