REPORTAGE
Skypa med bonden
Anna Ketola, Journalist
Med hjälp av videosamtal kan nu skolelever följa bondens arbete från klassrummet. Det är Hushållningssällskapet Västras projekt FaceTime a Farmer som öppnat möjligheten för nya möten mellan bönder och skolor.
David Naraine driver tillsammans med sin fru en ekologisk KRAV-certifierad fårgård i Köpmannebro och är en av bönderna som är med i projektet. Premiärsamtalet i Sverige gjorde han tillsammans med Järbo Friskola i april, och fler samtal är planerade till hösten.
– Människor har förlorat kopplingen till vart maten kommer ifrån, säger David. Jag vill bidra till att barnen förstår kopplingen till vart maten kommer ifrån, och en nyanserad debatt om lantbruk.
David och hans fru Marie Naraine lämnade modebranschen för livet som bönder för sju år sedan. Utanför huset går fåren på naturbete. På gården finns även myskankor som äter upp sniglarna, en katt som håller mössen borta, och två vallhundar. Alla djuren har sin egen uppgift.
David och Marie Naraine med lammen i bakgrunden. Idag ska de flytta lammen till en egen fålla.
Mycket att berätta om
Det finns mycket för eleverna att se, och lära sig. David och Marie är entreprenörer, med ett starkt engagemang i miljö och hållbarhet, så det finns mycket att berätta om. Tanken med projektet är att kunna använda samarbetet i olika ämnen som svenska, matte och engelska.
Att det ska vara ekologiskt och gynna biologisk mångfald är viktigt för dem. Det är rasen Gotlandsfår som går på naturbete på deras 18 hektar. Rasen klarar lite magrare skogsmark, och deras betande på kullarna har väckt nytt liv i markerna. Den här rasen växer inte lika snabbt som andra får men det var inte avgörande för David och Marie.
– Vi ser oss inte som köttproducenter, utan som naturvårdare, säger David Naraine.
Djuren håller landskapen öppna och bidrar till den biologiska mångfalden.
Korta samtal
Just nu är det omkring 20-tal lärare och gårdar som anmält sig till projektet. David tror att det som kanske kan få andra bönder att tveka främst beror på att man är osäker om man kommer hinna med, att det tar för mycket tid.
– Men det tar inte så lång tid säger David. Ett samtal tar ungefär 10 minuter. Det är bara lite förberedelse innan för att veta vad man ska prata om.
David med ett nyfiket lamm. Med en mobiltelefon kan årskurs 1-2 från Järbo Friskola följa med på rundvisning på gården.
Det startade i England
Det var när lantbrukaren Tom Martin ville hitta ett sätt att nå ut till barn och ungdomar och få dem att förstå arbetet på gården och lära sig om brittisk matproduktion som idén föddes. Han gjorde en kort video med sin mobil och frågade på sociala medier vilka skolor som ville prata med honom genom FaceTime och lära sig mer om hans arbete. Gensvaret blev stort.
Det är Hushållningssällskapet Västra som tagit konceptet till Sverige. Projektet sker i samarbete med Hushållningssällskapet Västra, Vänersborgs kommun och organisationen LEAF i England. Projektet finansieras med bidrag från Västra Götalandsregionen, Carl Robert Prytz Donationsfond och Kungliga Skogs och Lantbruksakademien.
Målet är att öka barn och ungdomars kunskap om matens ursprung och hållbarhet. Syftet är också att utveckla skolans arbete med att använda gården som pedagogisk resurs i undervisningen. Andra syften är att öka intresset bland elever att utbilda sig inom den gröna näringen, och att minska avståndet mellan stad och land.
Teknik
Tekniken för att komma igång finns ofta redan på skolorna idag. Med Internet och en Smartboard eller projektor, tillsammans med ett kommunikationsprogram som FaceTime, Skype eller Messenger så ligger bondgården bara ett samtal bort.
VI ERBJUDER
Innehåll-Inspiration-Framtid
Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.
Försäljning
Direktkontakt
order@mediapoolen.se
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
Kundservice
Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
info@mediapoolen.se
mediapoolen.se