Ozobot Bit och Evo

Letar du efter en liten och kompetent robot som passar från förskolan upp till högstadiet? Kolla in Ozobot Bit eller Evo!

Bit och Evo

Ozobot Bit och Evo är två små men väldigt kompetenta robotar. Utan att programmera en rad kan du få båda att följa en svart linje på ett papper. Vill du kan sedan programmera robotarna genom att kombinera färgprickar.
Röd-svart-röd betyder kör långsamt, blå-svart-blå betyder kör snabbt och röd-grön-röd-grön betyder snurra som en tornado etc. När du tröttnat på att rita kan du gå in på ozoblockly.com och blockprogrammera robotarna att göra som du vill.

Bit och Evo

Bit och Evo kan göra en massa saker; kolla här på bilderna intill eller besök deras hemsidor:
Evo
Bit

Som du ser kan Evo göra lite fler saker än Bit. Den har Bluetooth så du kan skicka program till den. Det har även fler lysdioder, högtalare och bäst av allt… avståndssensorer!

Avståndssensorerna gör att du kan bygga mer avancerade och roligare program där Evo kan interagera med sin omgivning på ett helt annat sätt än Bit.

Använda Bit och Evo

När du precis öppnat din Bit eller Evo kan det vara kul att testa funktion att följa en svart linje. Ta ett vanligt vitt papper och rita en svart linje med en tuschpenna. Linjen bör vara c:a 3 mm bred så att robotarnas sensorer kan se den ordentligt. Whiteboard-pennor eller de pennor som följer med Evo fungerar bra. Nu är det bara att starta roboten genom att trycka en gång på funktionsknappen, sätta roboten på linjen och sen är du är igång.

Vill du testa något annat så pröva att måla linjen i en annan färg och se vad som händer.

Du kan även få robotarna att göra saker genom att använda färgkoder, här hittar du en lista över koder ett testa.

Kalibrering: Skulle roboten ha svårt att följa linjen ordentligt kan du behöva kalibrera den. Olika ljus i rummet och olika papper gör att roboten ibland har svårt att se skillnad på papper och färger. Genom att kalibrera roboten hjälper du den att skilja på bakgrund och strecken du ritar.

Börja kalibrera:

Kalibrera på papper:

  1. Måla en svart prick lika stor som undersidan på Bit/Evo.
  2. Håll inne knappen i c:a 2 sek tills roboten börja blinka vitt.
  3. Ställ snabbt ner roboten på den svarta pricken.
  4. Om det går bra kör roboten lite framåt och blinkar grönt. Blinkar den rött får du försöka igen.

OzoBlockly

Via  ozoblockly.com kan du programmera både Bit och Evo med hjälp av blockprogrammering.
All programmering sker i din webbläsare och fungerar lika bra på PC, Mac, iPad eller Andriod. Programmet förs över till Ozoboten via ljussignaler direkt på skärmen. Kolla på filmen och se hur det fungerar.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se