Roboten Edison

Är du ute efter en kompetent robot som du kan programmera på flera olika sätt och som är kompatibel med lego och tekniklego? Då är Edison något för dig.

Edison

Edison kan programmeras både via streckkoder, block och med programspråket Python. Den är också så smart designad att det inte spelar någon roll om du programmerar den från en dator eller surfplatta för programmet förs över via hörlurssladden.

Om Edison

Så vad kan Edison göra?
Edison är utrustad med motorer för att kunna köra runt om du kopplar på hjulen eller driva ditt legobygge om hellre vill det.

Edison har också ljussensorer som kan göra att hen kan följa efter en ficklampa eller om du hellre vill, fly från en ficklampa.

Det finns infraröda sensorer så att du kan programmera Edison att göra saker kopplat till en knapptryckning på en vanlig tv-fjärrkontroll.
IR-sensorerna används också för att mäta avståndet till saker framför Edison och med hjälp av detta kan du programmera så att Edison undviker hinder när hen är ute och kör.

Edison har en ljudsensor så du kan programmera hen att t.ex. köra ett program när du klappar händer.

Det finns även en inbyggd buzzer och två röda LED-lampor som du kan programmera.

Du programmerar Edison via en webbsida och för över programmet via en sladd kopplad till ditt hörlursuttag.
Edison går att programmera med hjälp av flera olika blockprogramspråk bland annat Scratch eller via programmeringsspråket Python.

Har du tillgång till två Edisonrobotar finns det ett extrakit med Lego som låter dig bygga flera olika saker bland annat en grävare, en kran eller en skrivare.

Första programmet

Vi gör det enkelt för oss och använder en av de förprogrammerade streckkoderna.
I det här fallet tänkte jag programmera Edison så att hen följer en svart linje. För att göra detta behöver jag först skriva ut denna pdf  eller så kan göra en egen bara med svart tejp eller svart tuschpenna.

Nu ställer jag bara Edison på den robotformade rutan och trycker på den runda knappen tre gånger, då kör Edison över streckkoden och vet vilket program den skall köra.

Nu ställer vi roboten inuti den svarta banan och trycker på triangelknappen för att starta programmet.

När vi vill avsluta programmet trycker vi på den fyrkantiga knappen.

Visst var det enkelt och kul! Nu kan du testa de andra streckkodsprogrammen och här kan du hitta en lärarhandledning med fler tips och övningar. 

Skapa egna program

 

Nu tänkte jag att vi skulle skapa ett eget program till vår Edison.
Jag tänkte börja att använda deras enklaste progammeringseditor som de kallar för Edblocks.
Här kommer du direkt till själva programmeringen. Vi ses i filmen!

Sådär det var väl roligt!
Nu tänkte jag att vi skulle testa nästa editor som är baserat på blockprogramspråket Scratch. 
Gå direkt till programmeringen här. Vi ses i filmen!

Textbaserad programmering

 

Vi skapar ett program i textspråket Python med hjälp av edpyapp.com. Att programmera i en texteditor är lite krångligare än att programmera med block. Du måste stava oren rätt och skriva på rätt sätt annars förstår inte datorn och det kommer att visas ett felmeddelande. Som tur är så kan man oftast se på felmeddelandet vart det är fel så att det är lättare att hitta och fixa felet. Vi ses i filmen!

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se