Programmera med Scratch 3.0

Vill du komma igång med att programmera själv eller tillsammans med dina elever? Vill du programmera i ett verktyg som fungerar lika bra på dator som på en surfplatta? Scratch är skapat av MIT för att elever ska kunna komma igång med programmering på ett enklare sätt. Häng med så testar vi!
Vad är blockprogrammering?

Scratch använder sig av blockprogrammering, det vill säga pusselbitar som är uppmärkta med var de gör istället för en kodtext. Du pusslar ihop olika pusselbitar för att bygga upp ditt program. Blocket ”Gå 10” gör att figuren på skärmen går 10 steg och kopplar du ihop det med ”om vid kanten, studsa”-blocket så kommer din figur inte gå utanför bilden oavsett hur många steg du tar utan vända om och gå tillbaka. Med hjälp av dessa kodblock kan du programmera nästan vad som helst.

Kom igång

För att komma igång går du in på: https://scratch.mit.edu/ Vill du komma igång med programmeringen med en gång klickar du på ”skapa” i den övre menyraden. (Vänstra inringade på bilden). Vill du kunna spara dina program behöver du skapa en inloggning, Klicka på ”Gå med scratch” (den högra inringade på bilden). Är du lärare kan du ansöka om ett lärarkonto och får då extra verktyg för att hjälpa eleverna att skapa konton, skapa grupper samt möjlighet att övervaka elevernas kommentarsfält.

Vårt första program

När man ska lära sig att programmera brukar det ofta vara att skriva ut  ”Hello world!” på skärmen som är det första programmet man får göra. Detta är för att programmet är lätt att skriva och när du gör det lär du dig lite om grunderna i programspråket du använder.. I filmen till höger följer en kort presentation om utseendet på scratch och vårat första program, Hello world!

Vad gör de olika blocken?

 

Här till höger hittar du ett antal filmer som går igenom vad de olika kategorierna av block gör.
Rörelse
Utseende
Ljud
Händelser
Kontroll
Känna av
Operatorer
Variabler
Listor
Mina block 

Tillägg i Scratch 3.0

 

I Scratch 3.0 så finns det en mängd olika tillägg. Till exempel så kan du skapa musik, måla eller programmera din legorobot med hjälp av Scratch-blocken.

Här kommer några tips på hjälp igång och vad du kan använda scratch till.

Scratch hos Kodboken.se
Kom igång med scratch – IIS

 

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se