KRIG OCH KÄLLKRITIK

Prata om situationen i Ukraina-Ryssland

Krig

Källkritik

 

 

Hantera oro

Prata om kriget i Ukraina 

Väcker situationen i Ukraina många känslor hos dina elever? Hur hanterar man oro som uppstår hos barn och unga till följd av händelserna? Och varför är det så viktigt att vara källkritisk och kunna urskilja falska nyheter och propaganda i det ständiga nyhetsflödet som når oss?

I Digital Pedagogik finns många resurser som hjälper er prata om det hemska som händer i vår omvärld.

 

 

Lilla Aktuellt Skola

De senaste avsnitten av Lilla Aktuellt med start 25 februari förklarar situationen i Ukraina-Ryssland på ett pedagogiskt och lättförståeligt sätt.

Målgrupp 4-6

Lilla Aktuellt förklarar

Medföljande fördjupningsavsnitt till Lilla Aktuellt Skola som förklarar begrepp som NATO, sanktioner och varför det är viktigt att vara källkritisk och kunna avslöja falska nyheter.

Målgrupp 4-6

NATO- Vad är det?

Nato bildades efter andra världskriget. Den viktigaste punkten i Nato är musketörsparagraf-en, som innebär att ett angrepp på medlemsstaterna räknas som ett angrepp på hela NATO.

Målgrupp 7-9, gymn

Varför krig?

Orsakerna till att vi krigar kan vara många, t ex religiösa motsättningar, ”landgrabbing”, politiska dispyter eller  ekonomi. I den här filmen speglas både samtida och historiska orsaker till krig.

Målgrupp 7-9, gymn

Hur hittar jag trovärdiga nyheter?

Välkommen in i MEDIEARKIVET Nordens största, digitala nyhetsarkiv där du hittar dagstidningar, redaktionella nyheter och tidskrifter där ansvariga utgivare står bakom innehållet.

Scrolla ner på startsidan i Digital Pedagogik för att komma till Mediearkivet.

 

Källkritik

Vad är sant och vad är falskt i nyhetsflödet? Lär dig urskilja desinformation och propaganda från verkliga nyheter där ansvariga utgivare står bakom innehållet.

Så funkar Sverige- Källkritik

Målgrupp 4-6

Granska och värdera källor

Målgrupp 7-9

Källkritik Ukrainakriget

Målgrupp: 4-6

Ta hjälp av MIK-guiden 

Värdera nyheter

SÅ KAN DU PRATA MED ELEVER OM SVÅRA FRÅGOR

UR ger tips på hur du som lärare kan ta upp och bemöta oro hos dina elever.

Om krisberedskap

I den här filmen undersöker Sharre och Tobbe hur man kan vara förberedd om en samhällskris skulle uppstå. Vi träffar en rektor som har erfarenhet av att hantera en kris, samt en kommunikatör från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Fredliga och inkluderande samhällen

Krig och konflikter lämnar djupa sår efter sig: ökad fattigdom, hunger och orättvisor. Nyckeln till fred och hållbar utveckling är demokratiska och inkluderande samhällen. Här får du  konkreta tips om vad man kan göra för att bidra till det, och därmed till mål 16.

Försäljning

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se

 

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-tor 8:00-16.00
Fre 8:00-15.00
info(a)mediapoolen.se

Postadress

Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde