Podcast i skolan

Brukar du lyssna på podcasts på fritiden? Skulle du vilja göra en egen podcast, kanske tillsammans med dina elever? Att göra en egen podcast behöver inte vara så svårt, häng med så kollar vi upp hur du kan gå tillväga.

Vad är en podcast?

En podcast är ett radioprogram som du kan prenumerera på t.ex. via en app i din telefon. Att få till prenumerationsfunktionen till pod-apparna kan kräva att man betalar för lagring av avsnitten hos ett podhotell, så därför ska vi visa ett alternativt sätt med hjälp av Google Sites. Detta är gratis men lägger inte ut din pod i pod-apparna utan bara öppet på internet.

Kom igång

Att göra en podcast består egentligen av två steg.
Steg ett: spela in ditt program.
Steg två: distribuera det till dina lyssnare.

För att börja spela in behöver du egentligen bara en smartphone, surfplatta eller dator och ett program för att spela in. Här kan du använda nästan vad som helst som du har tillgång till och det svåra kan vara att veta vad man ska välja. Här kommer två förslag:

Soundtrap.com
GarageBand (iOS)

Varför har jag valt just dessa? Garageband för att har du tillgång till en iPad eller en Mac, så har du tillgång till ett jättebra verktyg för allt som har med musik och inspelning att göra. Soundtrap har jag valt för att det är webbaserat och gjort av ett svenskt företag samt att det fungerar bra med G Suite som många skolor använder. Du kan skaffa ett gratiskonto men har du G Suite tycker jag att skolan/kommunen borde kolla på att köpa Soundtrap som ett tillägg för musikskapande.

Publicera din pod

Nu har du spelat in din pod så nu är det dags att få ut den till dina lyssnare!

Lättaste sättet att publicera en podd är att spara den på Google Drive och sedan länka till avsnittet direkt därifrån. Eftersom det är en vanlig länk kan du distribuera den på det sätt som passar dig bäst; bara till de övriga eleverna via er lärplattform eller till hela världen via en blogg eller webbsida.

Har du tillgång till G Suite borde du ha tillgång till Google Sites där du enkelt kan skapa en webbsida till din podcast.

Podda utanför skolvärlden

 

Vill du som lärare eller elev skapa en podcast utanför skolan skulle jag välja att podda via anchor.fm

Anchor finns som en app (Apple och Andriod) och en webbsida den är fortfarande gratis att använda (sommaren 2018) och den tar hand om allting från inspelning till distribution. Så varför kan man inte använda den i skolan? Servrarna ligger i USA och det är krångligt för en kommun att skriva ett biträdesavtal för GDPRs skull med Anchor (vi kan hoppas att det ändras framöver).

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se