Pasteur

Louis Pasteur uppfann vaccinationen. Pasteur var biolog och kemist och tillbringade lång tid med att försöka bota rabies – något som han slutligen lyckades med.

Hans experiment förändrade radikalt synen på sjukdomar och gav oss förståelsen om bakterier och virus som orsaken till dem. Hans bidrag till den medicinska vetenskapen har påverkat oss alla, bland annat har upptäckterna gett oss längre livslängd och minskad barnadödlighet.

 

Louis Pasteur uppfann bland annat vaccinationen. Pasteur var biolog och kemist och tillbringade lång tid med att försöka bota rabies. Han kom i kontakt med en 9-årig pojke som blivit biten av en rabiessmittad hund. Efter moderns vädjan om hjälp beslutade Pasteur med sitt forskarteam att injicera den ännu oprövade medicinen på den unge pojken. Pojken överlevde och det skulle inte dröja länge förrän vaccinationen fick sitt genombrott.

Louis Pasteurs experiment förändrade radikalt synen på sjukdomar och gav oss förståelsen om bakterier och virus som orsaken till dem. Tack vare upptäckten anammade med tiden även sjukhus och läkare handhygien i sin praxis, vilket revolutionerade vården och räddade liv.

Relaterade resurser

Blod och immunförsvar

Temat behandlar blod och immunitet. Vad innehåller blodet och vilka funktioner har det? I blodet finns bland annat delar av vårt sinnrika försvarssystem mot främmande organismer – immunförsvaret.

Kopernikus, Brahe och den snurrande jorden

Kopernikus teorier om solsystemet gjorde honom historisk. De gick ut på att alla planeterna, samt jorden kretsar runt solen och att jorden roterar runt sin egen axel. Tycho Brahe fängslades av Kopernikus bok och beslutade sig för att bli astronom.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This