OKTOBER

5 oktober – Internationella lärardagen

 

Lärarmentorerna

Erfarna lärare delar med sig av sina bästa tips när det gäller distansundervisning. Hur kommer man igång, hur motiverar man sina elever – ja hur får man som lärare allt att funka så bra som möjligt?

Nivå: Lärarfortbildning

 

The english teacher

Laura Sinclair är en ogift, 40-årig engelsklärare som lever med sina två siameskatter och sina böcker. Hon har svårt att få till relationer med andra människor, utan lever hellre i ett slags mentalt förhållande med sina favoritförfattare. Men när en före detta toppelev återvänder hem med brustna författardrömmar tar livet en helt ny vändning. Från åk 7

11 oktober- Internationella flickdagen

 

2 flickor

Achu och Anagha bor i Indien och går i sjätte klass. Trots sina olika bakgrunder är de bästa vänner, och en dag bestämmer de sig för att i smyg åka iväg till storstaden. Utflykten får oväntade konsekvenser och flickorna inser hur de behandlas annorlunda än pojkar och män – just för att de är flickor. En kämpaglöd väcks till liv, och vännerna tänker inte ge sig utan strid. Åk 4-6, 7-9.

 

Pojkarna

När bästisarna Kim, Momo och Bella dricker saften från en märklig blomma, händer något magiskt. De förvandlas till killar och börjar utforska världen och sig själva. Njutningen och friheten pojkvärlden erbjuder dem är stor och kontrasten märkbar till de kränkningar de ofta upplever i sina flickkroppar. Baserad på Jessica Schiefauers roman som belönades med Augustpriset 2011. 7-9, Gymnasiet.

 

Malala- vägen till Nobels fredspris

Malala Yousafzai sköts i huvud och nacke av talibantrogna 2012. Attentatet inträffade efter att hon vägrat lyda ett förbud för flickor att gå i skolan. Hennes vänner, Shazia and Kainat, blev också skadade i samma attack. I den här filmen reser regissören Mohsin Abas dit för att träffa Malalas vänner och samtidigt belysa de försämrade villkoren för kvinnors rättigheter. Malala fick Nobels fredspris 2014. Från åk 7.

15 oktober- #MeToo-dagen

 

#MeToo

Hösten 2017 spreds kampanjen #Metoo som en löpeld i sociala medier. Den gav tusentals kvinnor modet att vittna om sexuella övergrepp som tidigare skett i det tysta. Den fick bilden av Sverige som ett av världens mest jämställda länder att ifrågasättas. I utbildningsklippet tar vi upp bakgrunden till #Metoo, berättar om hur kampanjen spreds i Sverige och världen samt fokuserar på den viktiga kopplingen till skolan. Från åk 7.

 

 

Medan vi såg på

Konsten att utmana en sexistisk kultur! En sexistisk kultur kommer inte att försvinna av sig själv. Motstånd kräver mod, eftertanke och övning. Medan vi såg på uppmanar oss att undersöka den kultur vi lever i och tänka igenom vad vi alla kan göra för att utmana de ord och beteenden som normaliserar förtryck. Filmen är ett starkt bidrag till diskussionen om var #Metoo kan ta oss och lyfter frågan kring ” bystander-effekten”. Att inte ingripa när man ser någon som är i behov av hjälp. Från åk 7.

24 oktober- FN-dagen

 

Om världen bestod av 100 personer

Tänk om världen bestod av 100 personer – vilka skulle bo där då? I den här animerade filmen ska vi lära oss om hur världen ser ut med hjälp av enkel statistik! Hur många skulle vara födda i Asien? Hur många skulle ha tillgång till elektricitet? Och hur många skulle tycka om att spela fotboll? Hur många av de 100 personerna skulle ha en mobiltelefon? F-3, 4-6.

 

FN- förenta nationerna

Förenta Nationerna grundades 1945 och består idag av 193 medlemsländer. Dess uppgift är att hjälpa internationellt samarbete. I det här utbildningsklippet berättar vi bland annat mer om varför FN grundades och hur organisationen arbetar. Du får också veta mer om UNICEF och barnkonventionen. F-3, 4-6.

 

 

De globala målen

FN samlade världens ledare år 2015 för att tillsammans sätta upp mål för att kunna utrota extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen och inte minst lösa klimatkrisen. Dessa mål kallas de Globala målen, eller Agenda 30 för att de ska ha uppnåtts senast 2030. Hur ska det gå till? Vilka är de Globala målen? Från åk 7.

 

26 oktober- Internationella skolbiblioteksdagen

 

Skolbibliotekarien

Föreläsningar och samtal med några av Sveriges främsta experter inom områden som präglar skolbibliotekariens yrkesvardag. Lärarfortbildning/ föreläsning.

 

 

Läsa med

Läsningen står i centrum. Alla delarna har ett lugnt tempo men varierar i uttryck och svårighetsgrad. Idén är att barnen/eleverna ska läsa texten som berättas på textremsan och på så vis öva läshastigheten. F-3

 

31 oktober- Halloween och Allhelgona

 

Våra högtider: Halloween

Det är höst, och temperaturen sjunker och löven faller. Naturen förbereder sig för vinter. Visst verkar det lugnt och fridfullt? Känn efter. Är det verkligen fridfullt när dagarna blir kortare, mörkret vara längre och kylan framkallar kalla kårar? Nej, det är tid för Halloween, med bus, godis, pumpor, spöken och skräck. 4-6, 7-9.

 

 

Halloween

Det var en gång en irländare som hette Jack. Han var inte en god människa. Han var både lat och drack för mycket. Eftersom hans tid på jorden var kort kom djävulen för att ta hans själ till helvetet. Men Jack var också ganska listig; han spelade djävulen ett spratt och lurade honom flera gånger. F-3, 4-6.

 

 

Låt den rätte komma in

Oskar är 12 år och mobbad. Hans sadistiska klasskamrater Conny, Martin och Andreas passerar alla gränser i pennalismen. Oskar fantiserar om hämnd, om att ge igen. Om att vara stark, om att våga. Då står plötsligt en flicka i klätterställningen. En flicka i hans egen ålder som han aldrig sett förut. Författare till boken som filmen är gjord efter är John Ajvide Lindqvist. Från 15 år.

 

 

Våra högtider: Allhelgona

Allhelgona är en kristen högtid som firas i martyrer och helgons ära. Ljusen brinner på kyrkogårdarna till våra anhörigas minne. Högtiden har ingått i det svenska kyrkoåret sedan medeltiden. Dessutom får vi veta vad helgon är och hur man kan bli helgonförklarad. I den här filmen får vi också reda på mer om Allhelgonadagen, Alla helgons dag och Alla själars dag. Åk 4-6, 7-9.

 

 

Årets högtider och traditioner: Hösten

Filmen ger exempel på likheter mellan olika traditioner i Sverige såsom skördefester och New Yam Festival samt likheter mellan Allhelgonahelgen och kinesiska Qingming. Högtiderna är tydligt kopplade till almanackans dagar. Den här delen, hösten, börjar med mickelsmäss och sträcker sig över allhelgonahelgen till fars dag. F-3, 4-6.

 

BRON TILL TERABITHIA

Bron till Terabithia är en fantasifylld historia som bygger på en älskad barnbok av författarinnan Katherine Paterson, som erhöll Astrid Lindgrens Litteraturpris år 2006. Jess känner sig utanför i skolan, men när han träffar den nya annorlunda tjejen Leslie som springer snabbare än alla killar i klassen finner han en vän. De skapar tillsammans den magiska världen Terabitia där de kan fly undan den tråkiga vardagen och kämpa mot troll, jättar och andra mytiska väsen. Filmen handlar om vänskap och fantasins skaparkraft!.Till filmen

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Det vill säga att vi garanterar resurser som är utvalda och kvalitetssäkrade,
presenterat på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-tor 8:00-16.00
Fre 8:00-15.00

Postadress

Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde

Share This