REPORTAGE

Michael Wiander om Dexter Olsson Adventures

Anna Ketola, Journalist

Dexter Olsson Adventures är en serie med lättlästa tegelstenar om äventyr i världen. 1 juni kommer bok 3 ”Fångar i Luxor”. Vi har fått en pratstund med författaren Michael Wiander.

Vad handlar Dexter Olssons Adventures om?

 – Det är spänning, humor och fakta, säger Michael. Det handlar om en jorden runt resa. Jag vill lära barnen om världen, det är hela syftet med boken. Det räcker inte med en story. Det här är ett helt koncept och en hel värld där man kan hitta trygghet. Böckerna handlar om historia och geografi och barn lär sig utan att förstå att de lär sig.
 – Jag blandar barnslig humor med allvar och fakta. Barn tänker mer än man tror.

Böckerna utspelar sig i olika länder och världsdelar. ”Fångar i Luxor” handlar om Egypten. Där kan man läsa tre kapitel som handlar om matte och hur man bygger en legopyramid. Det är inte bara äventyr och humor. Michael har ett starkt engagemang i att göra skolan rolig och att böckerna ska vara en oas av trygghet för de som känner ett utanförskap.

 – Det är filosofi och psykologi utan pekpinnar, säger Michael. Dexter gör alltid fel. Jag vill göra det utan att det syns, utan moralkakor.

”Jag blandar barnslig humor med allvar och fakta. Barn tänker mer än man tror.”

 

Varför började du skriva böcker?

 – Jag har alltid velat skriva, och jag började skriva dikter. Jag skrev min första diktsamling när jag var 17-18 år, säger Michael Wiander.
 – Jag har två barn. Luba läste redan när hon var 4-5 år, och hon ville snart ha tjocka böcker. De skulle vara roliga, med mycket fakta och djur, utan att vara läskiga. Så jag började skriva en barnbok redan för 16 år sedan. För 5 år sedan tog jag det på allvar och skrev klart.

Tävlingen startar 1 juni och pågår till 1 november.

 

Uppfinningstävlingen

I samband med releasen av ”Fångar i Luxor” startar även en uppfinningstävling. Tävlingen startar 1 juni och pågår till 1 november. Om du är fem år äldre gäller det att komma på en uppfinning som sedan kan publiceras i bok nummer 4, ”Taj Mahals gåta”, som kommer ut våren 2020. Läs mer om uppfinningstävlingen på Dexterolsson.se.

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se