MARS

8 mars – Internationella kvinnodagen

 

Suffragette

Utifrån kvinnorna på ett tvätteri i sekelskiftets London skildrar den brittiska filmen Suffragette en dramatisk tid i kvinnorörelsens historia. Centralpersonen Maud genomgår en omvälvande förändring när hon dras in striden för kvinnlig rösträtt. Från åk 7.

 

Kvinnorna på fröken Frimans tid

Dramaserien Fröken Frimans krig har blivit en kär jultradition i SVT. Nu är det dags att möta några av verklighetens kvinnor som stod på barrikaderna vid den här tiden. Från åk 7.

 

Kampen om rösträtt

Vi lär oss hur Suffragetterna bildades, och går igenom händelser som “Lermarschen” 1907 och “Svarta fredagen”. Vi tittar på hur första världskriget påverkade kvinnornas ställning. Åk 7-9, gymnasiet

13 mars- Källkritikens dag

 

Källkritik

Hur ofta granskar du egentligen en bild eller artikel innan du delar? Vi följer med Viralgranskarna Åsa Larsson och Emelie Wallroth i deras jakt på falska identiteter, nättroll och fejkade bilder. För åk 4-6.

 

Vad är falska nyheter?

I det här utbildningsklippet lär du dig vad falska nyheter är. Vi går igenom vad bluff, lurendrejeri, klickbete, skämt, reklam, vinkling, propaganda, satir och sensationalism innebär. Från åk 7.

 

The Circle

Spännande thriller med Emma Watson och Tom Hanks i huvudrollerna som handlar om vikten att skydda sin identitet och sitt privatliv på nätet. Från årskurs 7.

14 mars- Matematikens dag

 

Livet i mattelandet

Välkommen till landet där matematiken betyder allt! I Bråktemplet möter vi den gamla mästaren Nin Ja, som löser invånarnas bråkproblem med sitt svärd och massa andra roliga figurer i siffrornas värld. För åk F-3.

 

 

Spegelvänd

På vinden i mormors stuga hittar Li en magisk spegel och får kontakt med en annan, okänd värld. Samtidigt startar ett forskningsexperiment som på allvar hotar världens existens. En dramaserie och ett äventyr där matematik i många former krävs för att återfå balansen i tillvaron.4-6

 

Algoritmer

En algoritm kan beskrivas som en slags lista med instruktioner som behövs för att lösa ett problem. De används till allt från satellitnavigering, nätdejter till organdonation.Programledaren Marcus du Sautoy  förklarar hur de styr stora delar av våra liv. Från åk 7.

 

20 mars- Grammatikens dag

 

Grammatikbolaget

På Grammatikbolaget visar vi hur roligt och enkelt det är med grammatik – och hur man både kan sjunga och prata om grammatik på ett annorlunda sätt. Eller som Britt-Inger brukar säga: ”Ingen panik, det är bara grammatik!”. 4-6.

 

 

Orka plugga: Tips inför uppsatsen

Det är svårt att förbereda sig inför en uppsats på samma sätt som till ett prov. Det finns dock några saker som är bra att tänka på, fundera till exempel på vem mottagaren är och anpassa språket därefter.  7-9.

 

 

Skrivjouren

Korta program, cirka tre minuter, som ger nycklar till ett bättre skriftspråk, och som förklarar hur man formulerar en formell text. 7-9.

 

WENDY

Spinoff på Peter Pan!

Wendy bor i den amerikanska södern där hennes mamma driver en diner. En dag passerar ett tåg utanför fönstret, och Wendy ser hur en mystisk gestalt lurar ombord hennes vän Thomas för att snabbt försvinna bort i dammolnen. Flera år senare dyker samma gestalt och samma tåg upp, och den här gången följer Wendy och hennes bröder med – till en ö där tiden inte finns och barn förblir barn för evigt.

Till filmen

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Det vill säga att vi garanterar resurser som är utvalda och kvalitetssäkrade,
presenterat på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
info(a)mediapoolen.se

Postadress

Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde