Digitala kompetenser på bibliotek

Kreativa biblioteket i Nossebro

Camilla Timén, Pedagog

12 Juni 2018

Mediapoolen visade virtuell verklighet, green screen och programmering på Kreativa biblioteket i Nossebro

Under tre dagar på Nossebros bibliotek trängdes böcker med ny digital teknik. I olika rum och utrymmen hade besökarna möjlighet att prova VR, green screen och programmeringsbara robotar. Detta togs emot med en fascination och förtjusning från besökarna.

Genom att ta på sig ett headset med glasögon och hörlurar, kopplade till en dator kunde besökarna kliva in i en fiktiv värld där fick flyga över Paris, vara ute på Savannen och titta på tigrar, åka berg och dalbana mm. Med hjälp av handkontroller fick de också testa att måla i 3D och befinna sig i sin målning.

Besökarna fick också prova på green screen-teknik. Om VR-tekniken är dyr och tekniskt krävande så har green screen blivit billigt och tillgängligt. Ett grönt tyg, en iPad och en billig app är allt som krävs för att klistra in sig själv i häftiga miljöer. Det är bara din fantasi som sätter gränserna för var du vill befinna dig.

På golvet rördes sig robotar som besökarna programmerade och fick dem att röra sig i vissa mönster eller banor. Programmering och digital kompetens blir obligatoriska ämnen för skolorna att lära ut i grundskolan genom den reviderade läroplanen som börjar gälla från och med 1:a juli i år. Därför var det under dagarna en strid ström av skolbarn som besökte utställningen ihop med sina lärare.

Rigmor Persson Kulturchef i Nossebro var mycket nöjd med Mediapoolens medverkan som hon menade på gjorde upplevelsen extra roliga och spännande: – Härligt med bemannande prova-på-stationer där det fanns möjlighet för besökarna i alla åldrar att prova nya saker.

Googles virtuella ritprogram tilt-brush ger er möjlighet att måla fritt i luften i ett tredimensionellt rum.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se