Koll på textil

Att man i Sverige för hundra år sedan hade slöjd i skolan är inte så svårt att förstå. Det som lärdes ut i slöjden var kunskaper som var viktiga att ha för att klara sina vardagliga sysslor och för att kunna förse sig själv och sin familj med kläder och hemtextilier. Men med industrialismen blev allt annorlunda. Man uppfann bättre och mer effektiva maskiner som kunde tillverka mer tyger och dessutom till ett lägre pris. Utvecklingen mot dagens slit-och- släng samhälle tog fart och att köpa nytt är idag långt mycket vanligare än att ärva, laga eller sy från grunden.

 

Filmen tar upp textilens historia, hur dagens industri och tillverkning går till samt olika material och textilindustrins påverkan på miljön. Men också textilslöjden där kan man få skapa egna kläder från idé till färdigt plagg. Vi får se exempel på olika yrken där textil är materialet man arbetar med så som kostymdesigner,modister och skräddare.

Relaterade resurser

Tema Jobba med textil

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om att “Jobba med textil” I temat har vi letat upp resurser som visar på olika arbetssätt inom textil, till exempel hur du stickar eller broderar.

Sy,sy,sy

Designern Jenny Hellström inspirerar åtta ungdomar till att sy sina egna favoritplagg. De får själva bestämma design, funktion och passform. Dessutom får vi inblick i olika klädesplaggs historia och sytips som är användbara i vardagen.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This