TIDAN

LINDORMEN

Cirkusdirektören är försvunnen och trollen är förvirrade. Luppes känsliga nos leder honom och Kira till korparna Hugin och Munin som berättar att cirkusdirektören gett sig ut på en tidresa till kung Ranes tid. Tidsresor är farliga men Kira och Luppe tvekar inte utan ger sig iväg på en egen spännande tidsresa i jakten på cirkusdirektören.
 
Text: Patrik Erlandsson
Illustration:
Veronica Jensen
  
 
Lindormar är drakliknande jätteormar med magiska egenskaper, som figurerar i nordiska folkvisor, sagor och myter åtminstone sedan vikingatiden. Vissa av lindormarna är goda och bringar lycka. Att möta en sådan lindorm innebär stor tur, framför allt om man lyckas röra vid den. Ännu mer lyckosam är man om man hittar ett skinn som den har ömsat, för skinnet kan föra vidare magiska egenskaper till sin nya ägare. Exempelvis kan det handla om förmågan att blicka in i framtiden eller att kunna tala med djur. Andra lindormar är däremot mycket ondskefulla och farliga att komma nära. Inte minst kan de spotta etter på sina fiender.
Legenden om Kung Rane går långt tillbaka i tiden, så långt att vi inte kan säga säkert vem han var. Obekräftade källor tyder på någon form av släktskap med asaguden Oden?
Enligt en annan legend var Kung Rane inblandad i en tragisk kärlekshistoria som slutade i ond bråd död, för honom själv. Rane vägrade gifta sig med Drottning Hud. Något som ska ha gjort henne dödligt arg.

Hugin och Munin
är två korpar som enligt sagorna hör till guden Oden. De flyger över världarna och kommer sedan tillbaka till för att rapportera till honom om det de sett och hört.
 

Vill du läsa e-boken? Logga in på Digital Pedagogik.

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se