TIDAHOLM

ALVA

Kira och Luppe träffar på en underlig pojke som står och smider en magisk hästsko i den gamla smedjan. Hästskon förflyttar dem rakt ut i skogen och överraskar trollet som försöker fånga älvan Alva. Tillsammans med Alva och irrblosset Hans Henrik försöker Kira och Luppe befria resten av älvorna…

Text och illustration: Agnes Kling
Älvor
Har du tur kan du under en sen sommarkväll få se älvorna dansa. Det är vid tillfällen då det blir svalare i luften och dimmorna stiger. Enligt traditionen bör du vara försiktig när du har med älvor att göra –om du dansar med dem kan du tappa all känsla för tid och rum, ja till och med bli sjuk. Lämpliga platser att bege sig till för den som vill se älvdansen är fuktiga sänkor i skogsgläntor och hagmarker.

Irrblossen 
sägs vara samma väsen som lyktgubbarna, alltså ett irrande ljussken i naturen. De syns bäst på natten och förekommer främst i gamla kärr eller i sumpskogar. Vissa tror att irrblossen eller lyktgubbarna kan vara någon form av gengångare, och andra att de är en from av mystiska vägvisare. Om då irrblosset råkar ha något emot dig, så kan du bli ledd vilse, och själv börja irra runt i mörkret.

 

Vill du läsa e-boken? Logga in på Digital Pedagogik.

 

Gå in på Sagolandet-kartan och fortsätt lyssna på Kiras och Luppes äventyr!

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se