TIBRO

NÄCKEN

Lovis ringer till Kira och Luppe och är orolig för att cirkusdirektören vill åt Näckens fiol. För Näckens fiol är inte att leka med. Om någon spelar på fiolen blir alla förtrollade och kan inte sluta dansa..
Text: Linnéa Thimrén
Illustration: Lova Carlsson
 
Näcken kallas även Strömkarl eller Älven och håller som namnet säger oftast till i strömmande vatten, i bäckar, åar eller älvar. Helst sådana vilka rinner mot norr, som ån Tidan i Tibro.
Nordrinnande vatten är enligt gammal sed det kraftigaste hälsovattnet. Norr var det ondas hemvist, så när vattnet rann åt det hållet fördes det onda hem till sig.
Enligt folktron kan han med sin musik locka ner den oförsiktige i djupt vatten.
Näcken är nämligen en mycket skicklig musiker och även om hans instrument oftast är en fiol kan han lära ut konsten att spela på vilket instrument som helst. Sägnen berättar att om du tar med dig ett musikinstrument och sitter tre torsdagsnätter under en bro, då kan du få instrumentet stämt på ett sätt som gör dig till en lika skicklig musiker som Näcken.
 

Vill du läsa e-boken? Logga in på Digital Pedagogik.

 

Gå in på Sagolandet-kartan och fortsätt lyssna på Kiras och Luppas äventyr!

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se