SKARA

TROLLFORSKAREN

Ett bergatroll har förtrollat sig och uppträder som cirkusdirektör. Vännerna Kira och Luppe, själva en del av de oseddas värld, råkar hamna mitt i ett äventyr, när de egentligen bara skulle gå på cirkus.
I Trollforskaren befinner sig Kira och Luppe i Skara där cirkusen slagit läger och cirkusdirektören, som egentligen är ett bergatroll, har tagit skogstrollet Filemon till fånga. Kira och Luppe befriar Filemon och träffar Lovis. Lovis är trollforskare och mötet blir upptakten till en mängd spännande uppdrag.
 
Text: Patrik Erlandsson
Illustration:
Veronica Jensen

Vampyren 
dricker blod och kan förvandla sig till fladdermus. Detta väsen tål varken solljus eller vitlök. Var vampyrer först upptäcktes är det ingen som vet med säkerhet. Rädslan för dem liknar den för häxor och trollkarlar. Ordet ”vampyr” kom till Sverige under 1700-talet. Innan dess kallades vampyrer här för gengångare, trots att de inte alls är lika dessa.

Hamnskiftaren 
är en människa som kan förvandla sig, det vill säga ”skifta hamn” till ett djur.
Ibland blir de förväxlade med exempelvis varulvar. Men en varulv kan inte styra sin förvandling med egen vilja som hamnskiftaren kan. Bärsärkar sades under vikingatiden vara krigare som kunde skifta hamn till björnar eller vargar under stridens hetta.

Skogstrollen 
lever som namnet säger i skogen, ofta tillsammans i stora familjer. De är betydligt mindre än bergatrollen och vissa är så lika människor att det knappt går att se någon skillnad –om de gömmer svansen. Berättelser finns om att människobarn blivit kidnappade av en trollpacka som i stället lämnat kvar sin egen unge. Dessa trollungar kallas för bortbytingar.

Bergatrollen 
lever som namnet säger i bergen. De är ofta större och fulare än andra troll och även mycket giriga, inte minst efter guld. En gång i tiden var människor rädda att bergatrollen skulle äta upp dem. Att detta skulle ha inträffat är dock obekräftat. Människor sägs ibland ha blivit ”bergtagna” av trollen. I de fall där bergtagna kommit tillbaka till människorna har de aldrig blivit som de förut varit.

 

Vill du läsa e-boken? Logga in på Digital Pedagogik.

 

Gå in på Sagolandet-kartan och fortsätt lyssna på Kiras och Luppes äventyr!

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se