MARIESTAD

KÅFFAN

Cirkusdirektören är ute efter att fånga Lakekåffan. Kira och Luppe måste hinna före och varna henne. Vita frun som är mycket hjälpsamt och snällt spöke berättar för Kira och Luppe hur de kan komma i kontakt med Kåffan…

Text: Daniel Larsson
Illustration: Ellen Eriksson
 
Lakekåffan
Kring Vänern har det under mycket lång tid gått historier om den mystiska Lakekåffan. Ett väsen hälften flicka och hälften lakefisk. Kåffan är i grunden vänlig men kan spela fiskare spratt genom att de inte kan dra upp sina nät eller får dålig fångst. Om hon däremot får en gåva, till exempel ett klädesplagg, så hon slipper frysa, kan hon i stället ge dig tur ute på sjön.
Ingen är egentligen riktigt säker på vad Kåffan är eller vart hon kommer från. En teori som förts fram är att hon skulle kunna vara släkt med Vänerns sjöfru Kajsa. Kåffan har siktats i vattnen nära Mariestad och Torsö. Även utanför Lidköping har vittnen mött Kåffan.

Brita Horn

Adelsdamen Brita Margareta Horn levde på 1700-talet och var gift med landshövdingen i Skaraborg, Claes Julius Ekeblad. På våren 1791 drunknade tragiskt nog Brita i Tidan, och sedan dess sägs det att hon går igen som Vita Frun i residenshuset och på Vadsbo museum som finns här. Spöken eller gengångare som kallas Vita frun finns på många platser runt om i Sverige.
 

Vill du läsa e-boken? Logga in på Digital Pedagogik.

 

Gå in på Sagolandet-kartan och fortsätt lyssna på Kiras och Luppes äventyr!

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se