LIDKÖPING

KAJSA

Kira och Luppe möter gengångaren Johan som hjälper dem att försöka rädda sjörået Kajsa undan cirkusdirektörens förtrollning. Som tack får de en fin present…

Text: Lars Vipsjö
Illustration: Lova Carlsson
Kajsa
Förr i tiden offrade Vänerns sjömän en silverpeng till vågorna när de behövde vind, och uttalade orden ”blås Kajsablås”.
Det sägs att Kajsa ibland klär sig som en vanlig kvinna och går bland människorna utan att märkas. Hon kan alltså byta mellan sjöjungfrustjärt och ben, mycket praktiskt.

Sjöfrun i Vänern

Det sjörå som härskar i Sveriges största sjö är en mäktig sjöfru. Hon kan därmed ses som en drottning bland sjöråna. Det är därmed inte konstigt att sjöfrun Kajsa är stolt och även en smula lättretlig, när hon inte får den respekt hon tycker sig förtjäna. Har du picknick vid sjön måste du städa noga efter dig. Släng absolut inget skräp i vattnet.

Sjörå
/Sjöjungfru
Detta väsen går under flera olika namn. De som håller till i insjöar kallas främst sjörå. I större vatten används också havsfru eller sjöjungfru. Vätterjungfrun är Vätterns sjörå. Kring Vänern används ibland ett personnamn, hon kallas nämligen där för Kajsa. Sjöråets boskap sägs vara randig. Har du tur kan du en tidig sommarmorgon eller sen kväll få se henne valla sina kreatur på någon strandäng. Sjörået är lynnigt. Du kan lätt reta upp henne om du uppträder ohyfsat i vattnets närhet. Hon trivs inte heller i samma vatten som Näcken.
 

Vill du läsa e-boken? Logga in på Digital Pedagogik.

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se