KARLSBORG

VÄTTERJUNGFRUN

Cirkusdirektören vill fånga en sjöjungfru som kan uppträda på cirkusen och tar hjälp av Vilhelm von Vreten, en elak liten vätte. Tillsammans med barbastellen Bibbi och den spökande brovaktarflickan Ida, försöker Kira och Luppe rädda sjöjungfrun…

Text: Louise Persson
Illustration:
Therese Johansson

Vätterjungfrun
I trakterna runt Sveriges näst största sjö Vättern, har det under hundratals år talats om den legendariska sjöjungfrun.  Dock brukar de som är ute på sjön undvika att säga ordet sjöjungfru. Det sägs att det för otur med sig, vad som helst kan hända, som till exempel att det blåser upp storm från en annars blå himmel. Vätterjungfrun sägs också vara mycket vacker. När hertig Magnus var på besök i Vadstena på sjöns östra sida, blev han så betagen att han föll ut genom ett slottsfönster när han sträckte sig efter henne.

Sjörå/Sjöjungfru

Detta väsen går under flera olika namn. De som håller till i insjöar kallas främst sjörå. I större vatten används också havsfru eller sjöjungfru. Vätterjungfrun är Vätterns sjörå. Kring Vänern används ibland ett personnamn, hon kallas nämligen där för Kajsa. Sjöråets boskap sägs vara randig. Har du tur kan du en tidig sommarmorgon eller sen kväll få se henne valla sina kreatur på någon strandäng. Sjörået är lynnigt. Du kan lätt reta upp henne om du uppträder ohyfsat i vattnets närhet. Hon trivs inte heller i samma vatten som Näcken.

 

Vill du läsa e-boken? Logga in på Digital Pedagogik.

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se