HJO

KARAMELLKOKERSKAN

Kira och Luppe njuter av var sin hemlagad glass när Luppe plötsligt fårvittring. Det luktar bergatroll.
Tillsammans med karamellkokerskan Fina Karamell och skogstrollet Sammetsfot försöker de rädda gammelfisken från cirkusdirektörens fångenskap.

Text: Paul Löwen-Åberg
Illustration: Linda Forss
FinaKaramell var en karamellkokerska i staden Hjo som ligger vid sjön Vättern. Hon levde vid sekelskiftet 1900 och går nu igen som spöke, eller gengångare som det också kallas.
Fina är väldigt snäll och rar men det verkar som att hon inte riktigt själv vet om att hon faktiskt är död. Hennes karameller är så magiskt söta och goda så att man kan bli förhäxad bara man känner doften av dem. Vissa kan därför till och med tycka att godsakerna är lite för söta.

Gammelfisken

Denna gigantiska fisk är en urgammal talande röding som sägs ha funnits i Vättern sedan istiden. Enligt legenden om gammelfisken var den med och skapade Vätterns botten. I sjön finns det mycket röding eftersom den är just så djup och kall.Precis sådana förhållanden som behövs för att rödingarna ska trivas.

 

Vill du läsa e-boken? Logga in på Digital Pedagogik.

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
order@mediapoolen.se
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
info@mediapoolen.se
mediapoolen.se