GULLSPÅNG

SKOGSFRUN

Cirkusdirektören har tandvärk och fångar skogsfrun för att få henne att visa honom det magiska medicinträdet. Trollforskaren Lovis ringer till Kira och Luppe och berättar om skogsfrun och tillsammans med ett riddarspöke, som inte är världens smartaste gengångare, hjälps vännerna åt att försöka rädda skogsfrun…

Text: Karla Engström
Illustration:
Stefan Eriksson
Skogsfrun från Tiveden håller till vid Kvarnfallet nära Hova. Hon vakar över skogen och dess väsen. Allra mest vakar hon över ett mycket sällsynt medicinträd. Hon är oftast inte farlig, men kan bli surmulen och arg om du inte uppträder respektfullt mot skogen och henne.
Skogsfrun är kunnig i magi och kan bland annat lägga glömskebesvärjelser. Då minns du inte att du sett henne, eller magiska och viktiga platser i skogen, som till exempel medicinträdet i Hova.

Skogsrå

Ett skogsrå är en rådare över skogen, alltså en väktare. Hon är alltid en kvinna och lever ensam. Skogsrået är nyckfullt och kan ge tur till jägare och skogsarbetare om hon tycker om dem, men kan också ge otur när hon känner sig förorättad. Ofta dyker hon upp som en vacker kvinna, men med ko-eller rävsvans. Ibland sägs hennes rygg vara endera av bark eller ihålig som på en murken trädstam.  Skogsråets tendens till lynnighet visar sig på olika sätt. Ibland kan hon förvränga synen på dem som går in i skogen så att de går vilse. Om du misstänker att du har blivit förtrollad av skogsrået så kan du prova att vända ut och in på din jacka, då hittar du säkert till den rätta stigen igen.

Medicinträd 

Träd som såg annorlunda ut, till exempel om de hade utväxter, så kallade trollknutor, ansågs förr ha magisk botande kraft. Ibland togs knutorna från träden och användes som botredskap. Om en knuta lades på det sjuka och vreds tre gånger motsols försvann det onda.
Även träd med hål genom stammen ansågs kunna bota eller kanske till och med förebygga sjukdom. Drog man ett barn genom ett sådant träd fick det ett skydd mot sjukdomar.
Båda dessa typer av träd har funnits i skogen utanför Hova. Var Skogsråets nya medicinträd växer är det dock bara hon som vet.
 

Vill du läsa e-boken? Logga in på Digital Pedagogik.

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se