FALKÖPING

JÄTTINNAN

Kira och Luppe träffar den ostälskande tomten Julius som berättar att cirkusdirektören har fångat jättinnan Ålla och håller henne instängd i en bur. Tillsammans lånar dom en förtrollad flöjt och bestämmer sig för att befria jättinnan med trollguld…

Text: Lars Vipsjö
Illustration:
Therese Johansson
 
Jättinnan Ålla, även kallad Drottning Ålla, är bosatt på Ålleberg nära Falköping. Detta är en mycket vänlig jätte som pysslar om sitt berg med stor omsorg. Särskilt omtyckt verkar hon vara av fåglarna i trakten. Tomten Julius som också håller till i trakten menar att Ålla gör den bästa osten i Skaraborg. Detta är än så länge obekräftat. Om den här jätten brukar det också sägas att hon till och med kan påverka vädret runt berget. När det är dimma sägs det att ”Ålla kokar tvätt”. Och när det går snödrev över åkrar och vägar sägs det att ”Ålla håller på att städa och ruskar sina bolster”.

Tomten Julius
bor i Falköpingstrakten nära Karleby och Ålleberg. Han har ett ganska hetsigt humör men är i grunden snäll och hjälpsam. Denna specifika tomte älskar ost, om så är fallet också med andra tomtar har jag inte lyckats bekräfta. Enligt traditionen är de förtjusta i gröt, men de kan förmodligen uppskatta en mer omväxlande kost än så. Julius verkar ha ett stort kontaktnät och vet mycket om vad som händer i de oseddas värld. Exempelvis visste han redan innan han träffat Kira och Luppe att de hjälper mig rädda sagoväsen undan cirkustrollen.

 

Vill du läsa e-boken? Logga in på Digital Pedagogik.

 

Gå in på Sagolandet-kartan och fortsätt lyssna på Kiras och Luppes äventyr!

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se