JUNI

6 juni – Sveriges nationaldag

 

Våra högtider- Nationaldagen

Den 6 juni är en röd dag och då firar vi vår nationaldag. Många är lediga och på platser runt om i landet firar man på olika sätt. Men varför firar vi just den här dagen och hur går det till? Varför skiljer sig Sveriges firande från grannlandet Norge? I filmen görs historiska återblickar och enkäter varvas med svar från etnologen David Gunnarsson. Åk 4-6, 7-9.

 

Varför firar vi Nationaldagen?

Den 6 juni är ett viktigt datum i Sverige – då firar vi vår nationaldag. Det finns flera anledningar till det: Gustav Vasa blev Sveriges kung den 6 juni 1523, och vi fick en grundlag den 6 juni 1809 som blev början på vår moderna demokrati. I utbildningsklippet berättar vi varför vi firar, och hur det kommer sig att vi även firar den svenska flaggans dag den 6 juni. F-3, 4-6.

Nu blommar det

 

Den artrika sommarängen

Sommarängen är ett skafferi för djuren. Bin, humlor, getingar och fjärilar suger i sig blommornas nektar. De pollinerar växterna så att nya frön bildas.
I filmen lär vi oss mer om sommarängen och dess ekosystem. Vilka ängsblommor känner du till? Varför tror du att blomsterängar är viktiga? Åk F-3, 4-6

 

Svenska blommor- Sommaren

En film om tolv av Sveriges vanligaste sommarblommor. I filmen får du lära dig om skogsnäva/midsommarblomster, käringtand, blomsterlupin, prästkrage, smörblomma, vit näckros, större blåklocka, rödklöver, hagfibbla, blåklint, smultron och gulmåra. F-3, 4-6.

21 juni- midsommarafton

 

Varför firar vi midsommar?

I utbildningsklippet får du se hur och varför vi firar midsommar, med exempel på gamla och nya traditioner. Du får även veta hur sommarsolståndet och Johannes Döparen har anknytning till högtiden. F-3, 4-6.

 

 Mumintrollens farliga midsommar

En lugn sommardag i Mumindalen avbryts av ett vulkanutbrott och en väldig flodvåg översvämmar hela dalen. Muminfamiljen tar sin tillflykt till ett märkligt hus som driver omkring på vattnet. Hur ska de nu kunna fira midsommar? Fsk, F-3.

Lill-ZLATAN

Människor passar inte ihop, och särskilt inte Ella. Hon passar bara ihop med Tommy, hennes favoritmorbror och BFF. Ella ser fram emot att tillbringa en vecka hos Tommy medan föräldrarna åker på semester, men ingenting blir som hon har tänkt sig. Du hittar filmen i Digital Pedagogik!

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Det vill säga att vi garanterar resurser som är utvalda och kvalitetssäkrade,
presenterat på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-tor 8:00-16.00
Fre 8:00-15.00

Postadress

Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde