JUNI

6 juni – Sveriges nationaldag

 

Våra högtider- Nationaldagen

Den 6 juni är en röd dag och då firar vi vår nationaldag. Många är lediga och på platser runt om i landet firar man på olika sätt. Men varför firar vi just den här dagen och hur går det till? Varför skiljer sig Sveriges firande från grannlandet Norge? I filmen görs historiska återblickar och enkäter varvas med svar från etnologen David Gunnarsson. Åk 4-6, 7-9.

 

Sveriges nationaldag

Fram till 1983 hade Sverige – i motsats till många andra länder – ingen nationaldag. Vi firade visserligen svenska flaggans dag, men någon riktig nationaldag var det inte och vi hade heller inte ledigt från jobbet. Men fr o m 1983 uppgraderades flaggdagen till nationaldag och 2005 blev den en röd dag i almanackan. Men varför just den 6:e juni? Åk 4-6.

21 juni- midsommarafton

 

Varför firar vi midsommar?

I utbildningsklippet får du se hur och varför vi firar midsommar, med exempel på gamla och nya traditioner. Du får även veta hur sommarsolståndet och Johannes Döparen har anknytning till högtiden. F-3, 4-6.

 

 Mumintrollens farliga midsommar

En lugn sommardag i Mumindalen avbryts av ett vulkanutbrott och en väldig flodvåg översvämmar hela dalen. Muminfamiljen tar sin tillflykt till ett märkligt hus som driver omkring på vattnet. Hur ska de nu kunna fira midsommar? Fsk, F-3.

TILL DRÖMMARNAS LAND

Till drömmarnas land kan beskrivas som en Fucking Åmål för vår tid, en samtidsskildring om vänskap och kärlek mellan två tonårstjejer i skuggan av debatten om rumänska tiggare, romer och EU-migranter. Till filmen

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Det vill säga att vi garanterar resurser som är utvalda och kvalitetssäkrade,
presenterat på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-tor 8:00-16.00
Fre 8:00-15.00

Postadress

Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde

Share This