Samhälle

Hur pratar vi om Stockholm

Admin, Mediapoolen

11 April 2017

Hur ska vi prata om händelserna i Stockholm? Sorgen är stor och frågetecken hänger sig kvar. Den stora frågan VARFÖR som alltid återkommer efter stora tragedier får heller inget tydligt och enkelt svar. Eftersom att frågan rymmer så många dimensioner och det som har hänt är svårt att ta in.

De flesta skolbarnen i landet har just nu påsklov och chansen är stor att många frågetecken kommer finnas kvar när eleverna återvänder till sina klassrum efter påskhelgen. På BRIS hemsida finns en bra artikel om hur du som vuxen pratar med barnen om vad som har hänt. Det handlar om att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. Konkreta råd om hur du kan göra det hittar du här.

Många rader har i dagarna skrivits om terrorismens angrepp på det öppna samhället, på de demokratiska värderingar som vårt land vilar på. För den som vill fördjupa arbetet om våra demokratiska värderingar finns det många bra filmer i ämnet att se i Digital Pedagogik. En favorit från oss på Mediapoolen är UR:s serie Dröm om demokrati. (åk. 4-6)

På samma tema kan man med de yngsta barnen (F-3) titta på serien Lilla Världslöftet. Det är en animerad film för barn, som bygger på Earth Charter. Earth Charter är en deklaration med grundläggande principer som definierar ett rättvist, hållbart och fredligt samhälle.

För högstadiet och gymnasiet har ETS Media en fransk dokumentär om den oväntade jihadisten: Den onda cirkeln. I dokumentären får vi följa tidigare indoktrinerade ungdomar som har groomats av rekryterare för att klippa banden till sin familj och resa till Syrien för att strida för IS. Vi får höra ungdomarnas berättelser efter avprogrammering genom den franska myndigheten CIPDR (Comité interministériel de prévention de la délinquance et la radicalisation).

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se