Reportage
Kom igång med att använda appar
Teknik

12 februari 2020

Kom igång med att använda appar på din mobil eller surfplatta. Vi tipsar om några smarta appar och du får en guide som vägleder steg-för-steg. Men först, vad är en app och var får man en sån?

En app är ett program som du installerar på din mobil eller surfplatta, som exempel en iPad. Det finns appar för alla ändamål. De kan ge dig underhållning, hjärngympa eller träning direkt till mobilen eller din iPad.
En del appar kan verkligen göra riktig nytta som att hjälpa dig med dina bankärenden eller att hålla kontakten med familj och vänner genom video-samtal. Ordet app kommer från applikation, som i det här sammanhanget betyder program. En app ger din mobil eller platta fler funktioner.
Apparna kan du hitta i en sorts butik som följer med i din mobil eller iPad från start. Google Play och App Store är exempel på såna butiker. Många är gratis, men en del får man få betala för. Gratisversionerna innehåller ofta reklam.
Man behöver ofta skapa ett konto när man ska använda en app. Då behöver du vara förberedd med en e-postadress.
Symbolerna på din mobilskärm eller surfplatta hör till alla appar som finns på enheten.
Foto: Pixabay

Tips på olika appar: 

 

300 svenska fåglar.  En enkel app med bilder på våra 300 vanligaste fåglar i Sverige. Här kan du dokumentera vilka fåglar du sett och det kan bli en rolig utmaning att bocka av fåglar från balkongen eller under promenaden. Läs guiden som visar hur du använder appen 300 svenska fåglar, steg-för-steg.

Biblio. Den här appen tar biblioteket direkt till din surfplatta. Låna både ljudböcker och e-böcker hemifrån, gratis. Läs guiden till Biblio. 
Sveriges Radio Play. Välj bland alla program från Sveriges Radio och lyssna när du vill. Läs guiden för att komma igång med appen Sveriges Radio Play.

av Anna Ketola, Kommunikatör

Tipsa Anna om positiva berättelser som rör äldre och äldreomsorg så att vi kan bli ännu bättre på att bevaka frågor som rör seniorer. Du når henne på [email protected]