Den här dokumentärfilmen beskriver hur vårt omdöme i påverkas av myter och desinformation när vi tar del av information via internet. Varför är vetenskapsmän och medier plötsligt misstänkliggjorda? Förr filtrerades information via ett mindre antal specialiserade medier, men genom internet är alla avsändare av åsikter som kan ges samma status som experters kunnande. På sociala medier kan en gillaknapp ges större trovärdighet än en encyklopedisk artikel. Har kunskap i dessa sammanhang fortfarande en chans mot tro? En film inspirerad utifrån sociologens Gérald Bronners bok ”The Democracy of the Gullible”.
- År: 2017
- Speltid: 00:48:00
- Förlag: Cinebox
- Nivå: Gymnasiet, Vuxenutbildningen
- Ämne: Samhällskunskap, Information och media
- Ämnesord: Massmedier, sociala medier
Relaterade resurser
Källkritik
Tema om fake news och propaganda som påverkar demokratin i världen. Hur kan man bli bättre på att genomskåda det? Och är det olagligt att sprida rykten på nätet, eller dela inlägg man inte har kontrollerat? Åk 7-9.
Propaganda och vikten av källkritik
Vi får lära oss hur man urskiljer propaganda från verklig fakta och hur vi bäst motverkar att osann information sprids. Vi träffar journalister, viralgranskare och beteendevetare. Handledning finns. Åk 7-9, Gymnasiet.
VI ERBJUDER
Innehåll-Inspiration-Framtid
Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.
Försäljningen
Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se
Kundtjänst
Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se