Godtrogenhetens demokrati - internets paradox

En film inspirerad utifrån sociologens Gérald Bronners bok ”The Democracy of the Gullible”. Förr filtrerades information via ett mindre antal specialiserade medier. Genom internet är numera alla avsändare av åsikter och på sociala medier kan en gillaknapp ges större trovärdighet än en encyklopedisk artikel. 

 

 

Den här dokumentärfilmen beskriver hur vårt omdöme i påverkas av myter och desinformation när vi tar del av information via internet. Varför är vetenskapsmän och medier plötsligt misstänkliggjorda? Förr filtrerades information via ett mindre antal specialiserade medier, men genom internet är alla avsändare av åsikter som kan ges samma status som experters kunnande. På sociala medier kan en gillaknapp ges större trovärdighet än en encyklopedisk artikel. Har kunskap i dessa sammanhang fortfarande en chans mot tro? En film inspirerad utifrån sociologens Gérald Bronners bok ”The Democracy of the Gullible”.

Relaterade resurser

Källkritik

Tema om fake news och propaganda som påverkar demokratin i världen. Hur kan man bli bättre på att genomskåda det? Och är det olagligt att sprida rykten på nätet, eller dela inlägg man inte har kontrollerat? Åk 7-9.

Propaganda och vikten av källkritik

Vi får lära oss hur man urskiljer propaganda från verklig fakta och hur vi bäst motverkar att osann information sprids. Vi träffar journalister, viralgranskare och beteendevetare. Handledning finns. Åk 7-9, Gymnasiet.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This