Film i klassrummet

Från faktafilm till kompisfilm

Anna Ketola, Journalist

21 september 2018

Susanna Strömberg är pedagog och använder sig ofta av film i klassrummet på skolan där hon arbetar i Göteborg. Det är populärt hos eleverna med ett litet avbrott, och genom att använda flera sinnen som syn och hörsel så förenklar det inlärningen.

– Använd film som en introduktion till det ni ska arbeta med, tipsar Susanna.

När vi skulle ut och titta på insekter så startade vi med att titta på film om småkryp. Det fångar elevernas intresse och gör att de vill ge sig ut med sina luppar och leta.

– Börja med att se filmen själv. Det kan ju vara så att man efter ett tag inser att filmen inte passar målgruppen eller det man ska arbeta med.

Susanna föredrar korta faktaklipp. Film ska fungera som ett komplement och stötta undervisningen poängterar hon.

– Om filmerna är för långa så kan de hinna tappa intresset eller förlora den röda tråden så de inte minns vad det var vi skulle prata om. Om det är en fullängdsfilm så hinner man ju inte riktigt arbeta med det.

Filmer som används flitigt av lärarna är kompisfilmerna berättar Susanna. Det handlar om relationer och om hur man är mot varandra.

– Det är mycket sådant arbete i lågstadiet. Värdegrundsarbete är viktigare än något annat kärnämne, säger hon.

Susanna Strömberg, lågstadielärare och filmpedagog

Populära filmer

Vara vänner och Kompisproblemet och Ugglan är två tips från Susanna. Båda går att hitta på Digital Pedagogik och passar barn i lågstadiet. Till serien Vara vänner finns även en Handledning för hur man kan arbeta med serien i klassrummet.
Allt fler skolor får tillgång till det digitala. Ipads, datorer och Smartboards på skolorna förenklar arbetet med film.

– Man kan arbeta på olika sätt beroende på viken nivå eleverna befinner sig på. Det är stor skillnad på första och tredjeklass, säger Susanna. Tidigare hade jag en trea och då klarar ju barnen att sitta och dela en Ipad. Då kan man dela upp dem i grupper, medan det kan vara svårt att får barn i ettan att sitta still och dela på en Ipad. Då passar det bättre med en Smartboard, eller en stor skärm istället. Barnen uppskattar verkligen att få sätta sig på mattan och titta på en film.
Vill du lära dig mer om hur du kan arbeta med filmer i klassrummet?

Susanna Strömberg skriver på filmpedagogbloggen, där du hittar massor med filmhandledningar. https://digitalpedagogik.se/filmpedagogbloggen/

Fria inspirationsdagar om film

Värdegrund + Film = Sant

Välkommen på en workshop om hur du använder värdegrundsfilmer som en del i ert dagliga arbete med värdegrundsuppdraget. Med föreläsare Mattias Ågren. 9/10 Skövde, 11/10 Uddevalla.

Filmcentrum om filmpedagogik

Filmcentrum besöker Borås och berättar om två aktuella filmpedagogiska projekt som man med fördel kan implementera i undervisningen – Filmborgarmärket (Åk.2 och uppåt) och Globala målen-paketen (högstadiet och gymnasiet).

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
order@mediapoolen.se
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
info@mediapoolen.se
mediapoolen.se