REPORTAGE

Förskola på hjul

Anna Ketola, Journalist

Sedan januari har Hälle förskola i Ljungskile kompletterats med en buss. Den rymmer 20 barn och personal, och har allt en förskola kan behöva. Idag är det strålande solsken och dagens rutt till Backamo lägerplats tillhör en av de mer populära. Hinderbanor, klättervägg och stora gräsytor – här finns massor att upptäcka.

Två grupper med de äldsta barnen är ute med bussen en vecka var. De åker inte långt, den längsta turen är endast 20 minuter bort. Förutom Backamo är Åleslån, Skalbankarna och Saxenhof andra vanliga destinationer. Bohusläns museum och Landbadet har de också hunnit med.

Efter snart fem månader, hur har det gått?

 – Det har gått över förväntan! Det blev så mycket bättre än vi trodde, och barnen älskar det fortfarande, säger Linda Svanberg, förskollärare på Hälle förskola.

De har redan märkt flera positiva effekter av att vistas ute.

– Som pedagog är det ett helt annat lugn när vi är ute hela dagarna, säger Linda. Man har full fokus på den gruppen man är ute med, det är inga telefoner som ringer eller annat. Det är hälsofrämjande – man har mycket mer energi när man kommer hem.
– Barnen har kommit in i det väldigt bra. De lär sig att ta hänsyn och att anpassa sig. Det är intensivt men de har ett annat lugn.

En av förskolebussarna i Uddevalla kommun. Den andra finns på förskolan i Hovhult. Under markisen brukar det serveras lunch. 

 

Utvecklande för barnen

Förutom att miljön verkar lugnande så har personalen lagt märke till att barnen utvecklats snabbt grovmotoriskt, i den sociala förmågan och i sin egen självtillit.

– Detta är en enorm fördel för barnen som snart ska börja skolan, säger Linda. Att åka iväg så här i ett nytt sammanhang gör att barnen får lära sig att visa hänsyn till andra och känna tillit till sig själva, att de kan komma till nya miljöer och träffa andra. Den här utvecklingen som vi sett hos barnen hade vi inte sett om vi inte gjort de här resorna.

Platsbrist, och långa köer till förskolan är några anledningar till att de fick en buss. En annan, är ett integrationsprojekt tillsammans med Hovhults förskola som också fått en buss. De har börjat ett samarbete där de alla möts och barnen har nu fått nya vänner.

– De har träffats några gånger nu och barnen har börjat fråga efter när de kommer träffa kompisarna från Hovhult, säger Linda.

Att byta miljö är ett äventyr. På Backamo lägerplats finns en gammal militäranläggning med olika hinderbanor som står kvar – här kan man hänga i knävecken.

 

Neah, Björn och Ronja är med på sångövningarna inför avslutningen. Ronjas favoritresemål är Backamo och lejonrampen, en klättervägg där man klättrar upp med rep.

 

Förskolepedagogerna Linda Svanberg och Marga Örtengren är mycket positiva till sin nya arbetsmiljö på förskolebussen.

 

Mycket planering

Det krävs planering för att få det att gå ihop. Frukost äter de på Hälle förskola, sedan avgår bussen klockan nio varje morgon. På bussen har alla barnen egen bilstol. Här finns ett enklare kök, toalett och torkskåp. Leksaker, och plats för vila – bussen är fullt utrustad.  Lunchen tillagas i skolkök och när de är i Backamo så kommer Forshällaskolan ut med mat till lägerplatsen.

– Läroplanen är nästan som skriven för att ha förskola på buss, säger Linda entusiastiskt. Man ska vara här och nu, och följa årstiderna, vilket vi gör.

Så småningom kommer det bli en invigning, där allmänheten bjuds in och kan komma och titta på bussen.

 

Kök, torkskåp, toalett, mat- och viloplatser – bussen rymmer många funktioner.

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se