Våga tänka stort

Filmskapande i förskolan

Andreas Johansson, Filmpedagog på Mediapoolen

6 oktober 2016

Det finns massor av spännande projekt ute i landets förskolor där man har börjat använda digitala verktyg i sitt skapande. Men i förskolan vågar man inte lika ofta göra spelfilm. Det är lätt att förstå varför när spelfilmen ställer lite högre krav på ny kunskap hos pedagogerna. Därför beslöt sig Mediapoolen för att stötta just ett sådant filmprojekt för att visa att spelfilm inte var enbart skolornas domän.

Skådespelaren Malin Müller ville arbeta med film som gestaltningsform i ett värdegrundsprojekt på förskolor i Västra Götaland. Tillsammans med Mediapoolen och tre förskolor i regionen spelar man nu in tre stycken kortfilmer med tema kärlek. Själva filmandet blir en väldigt liten del av projektet. Istället tas den mesta av tiden i anspråk av tillverkning av rekvisita som i det här fallet består av rymdskepp och rymddräkt i kartong, men också av arbete med frågeställningen som finns i filmen: VAD ÄR KÄRLEK?

Barnen tillverkar rymddräkt och rymdskepp till utomjordingen som skall landa på förskolan.

Hur förbereder man barnen utan repetitioner?

Eftersom man ville undvika att repetera scener med barnen har Malin Müller istället hittat andra former för att förbereda barnen inför filminspelningen.Det första som händer efter att pedagogen som i det här fallet är en extern resurs i form av Malin, är att hon berättar en historia. Historien handlar om en utomjording som landar med sitt rymdskepp på en förskola. Utomjordingen har en fråga till barnen: vad är kärlek? Barnen bjuder in utomjordingen till förskolan och visar och berättar vad dem tycker att kärlek är. När utomjordingen har förstått lämnar hon förskolan och åker iväg i sitt rymdskepp. I slutet av berättelsen säger Malin till barnen att barnen i den här historien hette: Lisa, Muhammed, Adrian (utifrån barnens namn i gruppen). Och den här berättelsen, ska vi göra till en film.

Mellan och under tillverkningen diskuterar pedagogen med barnen kring olika frågor som berör temat:
”Vad är kärlek”, ”Hur känns kärlek” och ”hur visar vi kärlek”.

Videokamera eller iPad finns med under tillverkningsprocessen för att inte tekniken skall bli det som är spännande vid själva inspelningen.

Som en röd tråd genom projektet använder Malin i det här projektet Bröderna Lindgrens låt: Finns det någon där? Den handlar om rymden och om funderingar man kan ha om vad som finns där ute. Det blir ett sätt att binda ihop projektet och att entusiasmera kring rymden.

En av pedagogerna offrar sig för konsten och agerar rymdvarelse.

Mediapoolens roll

Mediapoolen som finansierar projektet följer med som en fluga på väggen och dokumenterar processen. När projektet är klart kommer våra användare att få följa med bakom kameran och få se hur projektet vuxit fram, höra barnen och pedagogernas tankar om att göra film. Därtill kommer en handledning till projektet att finnas tillgänglig för de förskolor som blir intresserade.

För dem som fortfarande tycker att projektet känns övermäktigt kommer Malin under våren 2017 att finnas tillgänglig för kurser; antingen för utbildning med grupper av pedagoger, eller som en extern resurs på förskolan som är med under hela projektet (3 dagar).

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se