Fatta EU

Hur funkar EU egentligen? Vem gör vad och hur påverkas vi i Sverige av beslut som tas i Bryssel? Programledaren Leila Trulsen får i uppdrag att lära sig mer genom att testa olika yrken som är kopplade till EU. Statsvetaren Jenny Madestam förklarar hur allt hänger ihop.

Fatta EU är tre 15-minutersprogram i grundläggande EU-kunskap för elever på högstadiet (12–15 år). Programmet leds av Leila Trulsen som får i uppdrag att lära sig och tittarna mer om EU. I uppdraget ingår att provjobba inom olika yrken kopplade till EU. Uppdragen kompletteras av statsvetaren Jenny Madestam som med hjälp av animationer fördjupar och förtydligar det aktuella ämnet. Ett av programmen handlar om beslutsprocessen och hur EU fungerar. I detta program provjobbar Leila som lobbyist i Bryssel och får insyn i hur det verkligen går till. I de andra programmen tas mer aktuella frågor från olika perspektiv upp. Det handlar om asylpolitik, handel och demokrati.

Relaterade resurser

Tema EU

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om EU. 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren. EU är ett fredsprojekt, men kritiseras från många håll och organisationen står inför svåra val. Brexit är en svår fråga.

EU i fokus

2019 är det val till Europaparlamentet. I fyra fristående delar sätter vi fokus på EU. Det handlar bland annat om EU:s flyktingpolitik, lobbyism, unionens för- och nackdelar och om demokrati. Hur mycket makt ska EU ha över medlemsstaternas demokratiska utveckling? Serien belyser hur EU:s demokratiska och politiska system fungerar.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This