Europas romer idag

I EU har det förts diskussioner om romer sedan Östeuropas inträde, men på senare år har tonen blivit hårdare. I filmen skildras forskning och vetenskapens kamp mot fördomar och rädsla. 

I EU har det förts diskussioner om romer sedan Östeuropas inträde, men på senare år har tonen blivit hårdare. I filmen skildras forskning och vetenskapens kamp mot fördomar och rädsla. Hur kommer det sig Tjeckien har fällts i Europadomstolen för att de efter tvivelaktiga psykologtester systematiskt placerar romska barn i särskola? Varför finns inga tältbosättningar i Berlin trots att det bor fler romer där än i hela Frankrike? Filmen skildrar nyanserat hur den politiska viljan till hållbara och humana lösningar för romer skiljer sig mellan olika länder i Europa.

Relaterade resurser

Tema Romerna

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om Romerna. Romerna är en av Sveriges fem nationella minoriteter, och nationaldagen firas 8 april. Romernas historia är kantad av förföljelse och diskriminering, och än idag råder det ojämlikhet mellan romer och Sveriges övriga befolkning inom så gott som alla livets centrala områden. 

I jakt på ett bättre liv

Vi passerar dem dagligen på Sveriges gator. De har kommit hit från fattiga länder i Europa för att tigga, sälja tidningar och panta burkar. Men vilka är de? I denna varma regidebut skildrar filmskaparna vardagen bakom rubrikerna och följer kusinerna Denisa och Sara som kämpar för att försörja sina familjer i Rumänien.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This