Reportage
Digitalt författarbesök av Michael Wiander i Tranemo
Tranängskolan, Tranemo
28 maj 2020
Elever i årskurs 4 från Tranängskolan i Tranemo fick chansen att genom videosamtal träffa författaren Michael Wiander. De har alla läst, eller lyssnat på 100 sidor i första boken om Dexter Olsson – Morfars hemlighet.
”Har du någon i släkten som varit författare?” ”Hur gammal är du?” Hur många böcker kommer det att bli?” Vad tänkte du på när du kom på boken om Dexter?” Eleverna på Tranängskolan var väl förberedda med många frågor.
När läraren Ingela Ynghagen först instruerat eleverna att ”ta i för fullt” för att höras eller gå fram till kameran när de ställer sin fråga väljer de flesta att gå fram till kameran. Under 30 minuter hade de en egen frågestund med Michael.
”Tar inte idéerna slut när du skriver så långa böcker?”
Elever i åk 4 från Tranängskolan i Tranemo fick frågestund med författaren Michael Wiander.
Michael berättar för eleverna om sitt eget ointresse av att läsa böcker när han var liten.
-Jag hade själv svårt för att läsa när jag var liten. Jag läste mest serier. Det var tråkigt i femman när alla skulle läsa samma bok, säger Michael.
Men så fick han av sin mamma boken om Gummi-Tarzan, och då kom också läslusten.
Skrivandet har alltid funnits där, och fram till han var 20 år skrev han poesi. Det var hans dotter Luba som fick honom att vilja skriva barnböcker. Luba önskade riktigt tjocka böcker, och en serie som aldrig tar slut. Något Michael tagit fasta på. Fjärde boken är på gång och tolv böcker om Dexter är redan planerade – och alla är tjocka som tegelstenar.
En pojke i klassen undrar om inte idéerna tar slut när Michael skriver så långa böcker?
-Det är en jättebra fråga, säger Michael. Jag tänker ibland på det, och blir lite rädd, att tänk om jag plötsligt mitt i en bok får black-out och tappar all fantasi? Men grejen är att jag är sjukt nyfiken. Jag älskar att lära mig nya saker.
-Jag är inte supersmart eller ”jätte-allmänbildad”, fortsätter han. Jag hade ganska svårt i skolan men har blivit smart genom att lära mig grejer. När jag skriver lär jag mig mycket. Till exempel skrev jag om Egypten i del 3. Då kunde jag nästan ingenting om Egypten, bara lite om faraoner. Men nu kan jag det mesta om egyptologi, pyramider och sånt.
Ytterligare två klasser på Tranängsskolan fick en pratstund med Michael.
När omständigheterna gör att vi inte kan träffas på plats växer nya sätt fram att mötas på. Det här visade sig vara ett lyckat exempel. Efteråt surrades det enligt läraren i korridoren om att ”hur coolt var inte det här?”
På Digital Pedagogik växer utbudet av e-böcker och ljudböcker. Där finns även böckerna om Dexter Olsson: Morfars hemlighet, Flykten från Vulkanön och Fångar i Luxor.
Michael Wiander har skrivit böckerna om Dexter Olsson. Du kan både läsa och lyssna på böckerna på Digital Pedagogik.
av Anna Ketola, Journalist
Tipsa Anna om positiva berättelser som rör skolan, på anna@mediapoolen.se