FJÄRRUNDERVISNING

 

TIPS OCH RESURSER NÄR UNDERVISNINGEN BLIR DIGITAL

DIGITAL PEDAGOGIK

Vår främsta tjänst för skolan är Digital Pedagogik, där många lärare är vana att strömma film ifrån. Men eftersom att eleverna kan skapa egna konton med sin epost från skolan, logga in via Skolfederation eller för de yngre barnen få ett klassinlogg finns bra förutsättningar att använda tjänsten även vid fjärrundervisning.

Och du som inte riktigt har fördjupat dig i plattformen innan kan upptäcka att det finns fler bra resurser än ”bara” film.

NYA KLASSKONTON

OBS! Vi rekommenderar bara klasskonton för lågstadiet. Äldre barn och ungdomar får ut mer av plattformen med en egen inloggning.

Tidigare har vi bara erbjudit personliga elevkonton, men när hemundervisning även för de yngre åldrarna kan bli aktuellt vill vi hjälpa skolorna på alla sätt vi kan. Därför har klasskonton tagits fram som en snabb lösning.

Med klasskontot kommer vissa funktioner att begränsas men läraren behöver bara skapa ett konto till klassen, ingen extra epost behövs och alla kan logga in med samma lösenord och få tillgång till mediekatalogen i Digital Pedagogik. Finns nu även för Skolfederation.

Rekommenderas främst för F-3.

 

 

SKAPA KLASSKONTO

Se gärna filmen för tydlig genomgång av hur du skapar konto, eller följ textguiden här nere. Klicka på det blå plustecknet för att öppna textguiden.

GUIDE: STEG FÖR STEG
Klasskonton kan skapas av lärare som har konto i Digital Pedagogik.

 • Logga in i Digital Pedagogik
 • Klicka på mina sidor.
 • Klicka på klasskonto i vänstermarginalen.
 • Kommun och skola är förvalt utifrån lärarens konton.
 • (Om detta inte stämmer kan man själv ändra vilken skola man tillhör på mina sidor.)
 • Döp din klass: t.ex. 2A eller Maggans klassrum
 • Läraren skriver in ett elevlösenord.
 • Blockera sökning: Välj om eleverna ska ha tillgång att själva söka i katalogen eller enbart få tillgång till material som du har delat.
 • Väljer åldersgräns för klassen.
 • Klicka på spara.

 

LOGGA IN MED KLASSKONTO

 • För att logga in på klasskonton klickar man på logga in i menyn i DP.
 • Scrolla ner till klassinloggning.
 • Sedan väljer man kommun, skola och sist klass (som skapades av läraren.)
 • Efter att ha valt klass loggar man in med lösenordet.

 

Elevlösenordet ger tillgång till att se och öppna resurserna i katalogen och att se favoriter men har inga redigeringsmöjligheter.

Creaza och en del andra extra funktioner försvinner för dem som loggat in med elevlösenordet.

Klasskonton måste aktiveras terminsvis med lösenordsbyte.

 

Favoriter och ytterligare begränsningar av portalen. 

Läraren har nu en klasskonto-mapp bland sina favoriter. De resurser man sparar där syns automatiskt för eleverna. Om man har valt JABlockera sökning för klasskontot kan eleverna bara se resurser från lärarens klasskonto-mapp.

 

ELEVKONTON

 

Ett personligt elevkonto ger fler möjligheter för portalen och passar från mellanstadiet och uppåt.

Alla Mediapoolens kommuner har möjlighet att skapa konton till sina elever. Detta gör man direkt via portalen Digital Pedagogik. Det enda som krävs är att eleverna har fått en epostadress av skolan som vi har registrerat i vår databas. Om elevernas adress t.ex. edu.kommun.se skulle saknas ring vår kundtjänst så lägger vi till den.

För vuxenutbildningar  där eleverna inte alltid får en epostadress av skolan är det möjligt att få en särskild registreringskod av kundtjänst.

OBS! Tänk på att bekräftelsemejlet ibland hamnar i skräpposten. Titta där om du inte har fått något bekräftelsemejl innan du ringer kundtjänst.

Ni når oss alltid på [email protected] eller 0500-44 54 00

 

OBS!

Om skolan har en fungerande integration genom Skolfederation så använder eleverna den vägen för inloggning. Då finns en knapp för detta på inloggningssidan i Digital Pedagogik.

FÅ UT MER AV DIGIGITAL PEDAGOGIK

 

DELA FAVORITMAPPAR

I Digital Pedagogik finns tusentals pedagogiska resurser i form av filmer, radioprogram, e-böcker, lektioner, språkprogram m.m.

Med de nya favoritmapparna kan du enkelt sätta ihop dina egna samlingar av lektionsmaterial och dela dessa med eleverna. Så länge elverna har fått länken kan de altid se mappen så länge du har gjort den publik innan du delade den.

Det finns massor av olika möjligheter att använda dessa favoritmappar på. En väg att gå är att läraren delar fem stycken favoritmappar döpta efter veckans dagar. Varje vecka uppdaterar läraren innehållet i mapparna och eleverna har hela tiden tillgång till dagens faktaklipp som ska ses.

 

KLIPP UT EN DEL AV FILMEN

Det fantastiska innehållet och filmediets möjlighet att förklara och gestalta komplexa frågor och processer är självklart grunden till varför det är så populärt att använda vid utbildning. Men i plattformen kan du som lärare använda klippverktyget för att välja ut en del av en film och skicka urklippet som en länk. Det är extra effektivt när du som lärare inte själv kan vara med och starta och stoppa filmen i klassrummet.

Se en film om hur du använder verktyget.

 

GE E-BOKEN EN CHANS

Nytt i vårt sortiment i år är e-böcker och ljudböcker. Om ni inte har möjlighet att gå till biblioteket med klassen kanske en digital bok kan erbjuda en möjlighet. Dessutom finns det ingen begränsning av antal om alla vill läsa samma bok.

PLUGGA GLOSOR

Vocalex är en audiovisuell ordlista för dig som vill utöka ditt ordförråd på svenska, engelska, tyska, franska, spanska, italienska, portugisiska, arabiska, persiska, somaliska eller tigrinja. Utmärkt träning i svenska för SFI och svenska som andraspråk, liksom ett roligt sätt att lära sig glosor på de andra språken för alla årskurser. I nya versionen kan eleverna skapa egna glosförhör som gör inövningen ännu roligare.

SKAPA DIGITALT

Ge dina elever arbetsuppgifter i webbaserade online-tjänsten Creaza. De kan att arbeta med tankekartor, poddar, serier, bildspel och film. Du som lärare kan dela ut uppgifter till dina elever, följa deras arbeten och kommunicera genom verktygen.

Creaza kräver individuella elevkonton och fungerar alltså inte med klassinlogning.

Allt för skolan

 Få en ordentlig genomgång av alla våra tjänster för skolan. 

Allt för förskolan

 Få en ordentlig genomgång av alla våra tjänster för förskolan. 

RESURSER & RÅD

Skolahemma är ett stöd för skolor att hantera konsekvenser av Coronapandemin. Sidan upprätthålls av RISE i samverkan med Skolverket, SKR, Swedish Edtech Industry, och UR. Uppdateringar sker löpande. RISE, Research Institutes of Sweden, är ett statligt forskningsinstitut som samverkar med akademi, näringsliv och samhälle i det svenska innovationssystemet.  

FRI KURS I DISTANSUNDERVISNING

Distansutbildning tar fram svagheter hos den elev som gått många år i traditionell skola. En skicklig påplats-elev kan bli en dålig distanselev. Och ingen är mer överraskad över detta än eleven själv.

När du är medveten om fällorna kan du som lärare vända på det med ditt aktiva stöd.

. 

LÄNKSAMLING UTIFRÅN SKOLANS ÄMNEN

På skolbiblioteksportalen hittar du den stora länksamlingen med nätets guldkorn för lärare. Länkarna är uppdelade ämnesvis så att du som lärare snabbt ska hitta bra inspirationsmaterial. Kolla in samlingen om fjärrundervisning för ytterligare tips!

En perfekt resurs för fjärrundervisning. 

TEKNIK FÖR DISTANSUTBILDNING

 

Saknar ni något i teknikväg för att ha Skypesamtal eller streama föreläsningar?

I vår webshop hittar ni webkameror, mikrofoner, dokumentkameror m.m. Våra produkter är upphandlade enligt LOU och försäljning sker till dig som är avtalskund hos Mediapoolen.

Kontakt: [email protected] eller 0500-44 54 05

 

FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN

Här hittar du information till skola och förskola om sjukdomen covid-19. Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kontinuerligt och gör regelbundna riskbedömningar för smittspridning i Sverige

SKOLVERKET

Skolverket får många frågor från skolor och förskolor med anledning av coronaviruset (covid-19). Man har därför sammanställt vad som gäller enligt skollagen och andra skolförfattningar.

Smittsjukdomar & virus

Samling i Digital pedagogik med information om virus och smittsamma sjukdomar. I samlingen finns material för alla åldrar – från förskolan till gymnasiet!

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-15.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-tors 8:00-16.00
Fre 8:00-15:00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This