FJÄRRUNDERVISNING

 

TIPS OCH RESURSER FÖR DIGITALA LEKTIONER

DIGITAL PEDAGOGIK

Vår främsta tjänst för skolan är Digital Pedagogik, där många lärare är vana att strömma film. Eleverna kan skapa egna konton med sin e-post från skolan, logga in via Skolfederation eller få ett klassinlogg av läraren (rekommenderas främst för åk F-3). Tack vare detta finns bra förutsättningar att använda tjänsten vid fjärrundervisning.

Självklart finns många fler bra resurser än film att upptäcka, till exempel e-och ljudböcker, radioprogram, lektioner och musiktjänster.

KLASSKONTON

OBS! Vi rekommenderar klasskonton för lågstadiet. Äldre barn och ungdomar får ut mer av plattformen med en egen inloggning.

Tidigare har vi bara erbjudit personliga elevkonton, men när hemundervisningen blev aktuell på grund av covid-19 tog vi fram en lösning som kallas klasskonton. 

Klasskontot är en enklare inloggningsform för lågstadieelever där man loggar in med ett lösenord som tillhandahållits av läraren. Ingen egen e-postadress krävs vid inloggningen vilket gör det lättare att snabbt komma in till filmen man skall titta på eller boken man fått i läxa att läsa.

Den här sortens inloggning kan begränsa vissa funktioner i Digital Pedagogik och rekommenderas därför endast för yngre elever. Det är viktigt att skolans arbetslag planerar ihop så att inte alla lärare på skolan skapar klasskonton så att eleverna får många olika lösenord och klasskonton att hålla ordning på. 

Rekommenderas främst för F-3.

 

 

SKAPA KLASSKONTO

Se gärna filmen för tydlig genomgång av hur du skapar konto, eller följ textguiden här nere. Klicka på det blå plustecknet för att öppna textguiden.

GUIDE: STEG FÖR STEG

Klasskonton kan skapas av lärare som har konto i Digital Pedagogik.

  • Logga in i Digital Pedagogik
  • Klicka på Mina sidor.
  • Klicka på klasskonto i vänstermarginalen.
  • Kommun och skola är förvalt utifrån lärarens konton.
  • (Om detta inte stämmer kan man själv ändra vilken skola man tillhör på Mina sidor.)
  • Döp din klass: t.ex. 2A eller Maggans klassrum
  • Läraren skriver in ett elevlösenord.
  • Blockera sökning: Välj om eleverna ska ha tillgång att själva söka i katalogen eller enbart få tillgång till material som du delar till dem.
  • Välj ev åldersgräns för klassen.
  • Klicka på spara.

 

LOGGA IN MED KLASSKONTO

  • För att logga in på klasskonton klickar man på logga in i menyn i DP.
  • Scrolla ner till klassinloggning.
  • Sedan väljer man kommun, skola och sist klass (som skapades av läraren.)
  • Efter att ha valt klass loggar man in med lösenordet.

 

Elevlösenordet ger tillgång till att se och öppna resurserna i katalogen och att se favoriter men har inga redigeringsmöjligheter, endast läsbehörighet. Om du valt att blockera sökning för eleverna ser de endast det material du lägger in i klasskontots mappar.

Klasskonton måste aktiveras terminsvis med lösenordsbyte.

Läraren har nu en klasskonto-mapp bland sina egna Favoriter. De resurser man sparar där syns automatiskt för eleverna. 

 

ELEVKONTON

 

Ett personligt elevkonto ger fler möjligheter i Digital Pedagogik och passar från mellanstadiet och uppåt.

Alla elever i Mediapoolens kommuner har möjlighet att skapa egna konton i Digital Pedagogik. Det enda som krävs är att eleverna har fått en e-postadress av skolan/kommunen. Om elevernas adress t.ex. edu.kommun.se skulle saknas hos oss ringer du vår kundtjänst så lägger vi till den.

För vuxenutbildningar där eleverna inte alltid tilldelas en e-postadress av skolan är det möjligt att få en särskild registreringskod av kundtjänst. Ring eller mejla oss för hjälp.

OBS! När man skapar ett konto får man ett bekräftelsemejl skickat till sig. Ibland hamnar det i skräpposten. Titta där först innan du ringer kundtjänst.

Vi nås på info@mediapoolen.se eller 0500-44 54 00

 

OBS!

Om skolan har en fungerande integration genom Skolfederation så använder eleverna den vägen för inloggning. Då finns en knapp för detta på inloggningssidan i Digital Pedagogik.

FÅ UT MER AV DIGIGITAL PEDAGOGIK

 

DELA FAVORITMAPPAR

I Digital Pedagogik finns tusentals pedagogiska resurser i form av filmer, radioprogram, e-böcker, lektioner, språkprogram m.m.

Genom att sparar dina favoriter i mappar  kan du enkelt sätta ihop dina egna samlingar av lektionsmaterial och dela dessa med eleverna. Tänk på att göra Favoritmappen publik om du skall dela den till dina elever. 

Det finns massor av olika möjligheter att använda favoritmappar på. Kanske gör du en mapp för varje veckodag där du lägger veckans läxor/uppgifter till eleverna? Ett annat sätt är att göra en mapp för varje ämne du undervisar i. Missa inte att uppdatera din mapp med de nya resurserna som ständigt trillar in i Digital Pedagogik.

 

KLIPP UT EN DEL AV FILMEN

Det fantastiska innehållet och filmmediets möjlighet att förklara och gestalta komplexa frågor och processer är självklart grunden till varför det är så populärt att använda vid utbildning. I Digital Pedagogik kan du som lärare använda klippverktyget för att välja ut en del av en film och skicka urklippet som en länk till dina elever. Enkelt, smidigt och tidsbesparande.

Se en film om hur du använder verktyget.

 

GE E-BOKEN EN CHANS

Du har väl inte missat våra e-böcker och ljudböcker? Ett enkelt sätt att läsa eller lyssna på den gemensamma klassboken och inget tungt släpande på fysiska böcker. All läsning är bra läsning så släpp eleverna fria att välja och vraka bland det ständigt utökade sortimentet.

PLUGGA GLOSOR

Vocalex är en audiovisuell ordlista för dig som vill utöka ditt ordförråd på svenska, engelska, tyska, franska, spanska, italienska, portugisiska, arabiska, persiska, somaliska eller tigrinja. Utmärkt träning i svenska för SFI och svenska som andraspråk, liksom ett roligt sätt att lära sig glosor på de andra språken för alla årskurser. I nya versionen kan eleverna skapa egna glosförhör som gör inövningen ännu roligare.

LEKTIONER

Vi fyller Digital Pedagogik med hundratals lektioner! Våra äldre lektioner byts ut mot nya, uppfräschade varianter som är tänkta att hjälpa till vid planeringen, inspirera och spara tid i vardagen för våra pedagoger. Lektionerna kan också vara till stor hjälp när ni behöver ta in vikarier.

Allt för skolan

 Få en ordentlig genomgång av alla våra tjänster för skolan. 

Allt för förskolan

 Få en ordentlig genomgång av alla våra tjänster för förskolan. 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
order@mediapoolen.se
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
info@mediapoolen.se
mediapoolen.se