REPORTAGE

Pedagoghundarna stärker självkänslan och öppnar upp för samtal och lärande

Anna Ketola, Journalist

Det är måndag morgon och Martina Ekström och hundarna Zita och Inez har redan träffat veckans första elever. De arbetar tillsammans som pedagoghundsekipage.

Martina arbetar som lärare i Matte, NO och Engelska för årskurs 5 på Ljungskileskolan.
30 procent av tiden har hon med sig sina hundar. De håller till i ett rum i en del av skolan där det inte finns några klassrum. Dit får istället elever som behöver, komma och träffa Martina, Zita och Inez.

-Det är riktad verksamhet för elever med behov av särskilt stöd. Det kan handla om elever med inlärningssvårigheter, lässvårigheter eller sociala svårigheter, säger Martina Ekström.

– För vissa barn är detta det enda som fungerar, de vill alldeles säkert samarbeta i andra insatser, men de förmår inte.

Och pedagoghundarna gör skillnad. Hundarna är ett verktyg för att nå eleverna, öppna upp för samtal och lärande. De kan även öka motivationen hos eleverna eftersom de ger en direkt belöning.

-Det finns elever som har en systematisk misstro mot vuxna. Det kan vara saker som hänt, säger Martina. Men, jag har hittills inte träffat något barn som inte har öppnat upp sig för hundarna. De öppnar sig väldigt snabbt, fortsätter hon.

Martina kommer från utställningsvärlden, men när Zita inte uppfyllde alla kriterier för att få tävla så fick Martina tänka om. Då föddes tanken om att utbilda Zita till pedagoghund.

Ibland finns det elever som har det svårt socialt och som känner att det är jobbigt i skolan men när eleven får komma och träffa hundarna så kan de äntligen slappna av. Om det är en elev som är utåtagerande så kan det hjälpa att påminna den om att lugna ned sig lite så att inte hundarna blir skrämda.

Hundarna är ett verktyg på flera sätt. De kan till exempel hjälpa till vid läsning bara genom att sitta med.

-Då sitter vi och för-läser med hundarna. Och är det något som blir fel i texten så kan jag säga att nu förstod inte Zita vad eleven menade med ett ord. Eleverna vet ju att hunden inte kan läsa, men de spelar ändå gärna med. Hundarna avdramatiserar det här med läsningen för elever med lässvårigheter. De kanske har svårt att läsa, men hunden kan ju inte läsa alls, och då blir det lättare.

Zita och Inez kan trösta och lugna, men de kan också locka till lek och rörelse för barn som inte rör sig så mycket och kanske hellre sitter med sin dator. Då kan eleven få träna Agility och ha bollekar med hundarna. Att träna lydnad med hundarna stärker också självbilden och självkänslan.

På Ljungskileskolan går flera hundra elever och det är kanske åtta som får arbeta med hundarna.

-Det handlar inte om att skaffa en gullig hund eller maskot till klassen säger hon. Det är riktad verksamhet till elever med behov, och det ska ske förnuftigt och med riktlinjer säger Martina.

Zita har varit med på skolan i tre år. De utbildade sig tillsammans på Svenska PedagogHundsinstitutet i Stockholm. Det är en distansutbildning på 8-18 månader där man får en mentor och 50 timmars praktik. Licensen måste förnyas vartannat år. Nyligen fick även Inez en examen som pedagoghund.

 

Fakta:

En av de största effekterna av att träffa en pedagoghund är att halten av må-bra-hormonet oxytocin ökar i kroppen. Enligt vetenskapliga undersökningar kan hunden bara genom sin närvaro, sänka pulsen och minska stress. (Källa: Svenska Pedagoghundsinstitutet)

Alla hundraser kan utbildas till pedagoghundar. Däremot testas hundens lämplighet innan.

 

Vill du läsa mer om pedadgoghundar?

 

Svenska PedagogHundsinstitutet (SPI) https://www.pedagoghunden.se/

 

Tips!

Martina tipsar om att hålla utkik efter en bok om pedagoghundar som snart kommer ut från Svenska PedagogHundsinstitutet. Den kan även vara intressant för föräldrar som vill utbilda sin hund om man har barn med speciella behov.

Inez och Zita med matte Martina. De tillhör rasen Ceskyterrier. Ett plus är att rasen inte fäller någon päls vilket förenklar städningen. – Inför varje skolvecka schamponeras hundarna med ett speciellt schampo för att minska mängden allergiframkallande ämnen. Men det finns inga helt allergivänliga hundar, säger Martina.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se