AI-den nya hjärnan

Artificiell intelligens, AI, är inte alltid så lätt att begripa trots att vi hör begreppet överallt. Vad är det och vad används det till? Den här filmen förklarar pedagogiskt och med animerade inslag hur programmerarna har byggt upp ett system i datorerna som gör att en dator kan lära sig av erfarenheter, så kallat ”deep learning”.

Ända sedan datachipet uppfanns har människan drömt om att koppla ihop sig med datorn. I dagens samhälle döljer sig Al, artificiell intelligens, bakom våra datorer, telefoner och internet. Det är Al som organiserar och tolkar informationsflödet på jorden, Al finns överallt och den skakar om världen. Artificiell intelligens har ingen hjärna men genom miljarder beräkningar varje sekund i olika datorprogram utvecklas övermänskliga förmågor. Algoritmerna i programmen har ambitionen att lära Al saker som endast människor och djur hittills kunnat. Genom utvecklingen av ”deep learning” har gränsen för hur långt ambitionen hos Al kan utvecklas suddats ut fullständigt. Omöjliga saker verkar nu vara möjliga, och det satsas idag miljardbelopp i utvecklingen av algoritmer som letar eftermönster i beteende hos människor.

 

Relaterade resurser

Tema Programmering i teknik

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om programmering i teknik. Läroplanen är reviderad och det är dags att börja programmera med eleverna. Vi föreslår ett par beprövade program för att introducera år 7-9 för både visuella och  textbaserade programmeringsmiljöer. 

Robotar och AI - framtidens arbetsmarknad

Vi befinner oss mitt i en ny industriell revolution. Automatiseringen gör att människor i ett ökande tempo byts ut mot mjukvaror, algoritmer och intelligenta robotar. Men runt om i världen kämpar arbetare för att behålla sina jobb. Hur konkurrerar man med något som aldrig är trött eller besvärligt? Något som aldrig blir sjuk eller behöver äta?

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This