APRIL
2 april – Internationella barnboksdagen
Den här filmen skildrar Hans Christian Andersens liv, hans verk samt arvet efter en av vår tids mest betydelsefulla barnboksförfattare. Från en barndom kantad av mobbning och utanförskap till att vid sin död ha blommat ut till en etablerad författare som skrev allt från sagor, romaner, dikter till pjäser. I filmen får vi följa med hem till H.C . Andersens barndomshem i Odense där vi bland annat får provligga hans gamla säng. Vi dyker också ned i några av författarens mest berömda historier och försöker reda ut varför han till exempel skrev en saga om en rolig, men knäpp kejsare som vandrade omkring naken på stadens gator.
Nivå: Grundskola 4-6, Grundskola 7-9, Gymnasieskola
På ett slott tar programledaren Jonas Leksell emot tre barn som antagit utmaningen att lösa ett mysterium. För att kunna lösa mysteriet behöver de ledtrådar som de får om de klarar två uppdrag i slottets källare. Uppdragen utgår från läsförståelsestrategierna: förutspå, reda ut oklarheter, ställa frågor och sammanfatta. Syftet med serien är att eleverna på ett inspirerande sätt ska få en uppfattning om hur strategierna fungerar och få lust att tillämpa dem på texter de läser. 4-6
8 april- Romernas internationella dag
Dolly Andersen och Dusan Marinkovic berättar om romernas historia i Sverige under 1900-talet. Hör också hur de rasbiologiska tankegångarna kom att drabba resandegruppen hårt. Kurt Magnusson berättar om hur han tvångsomhändertogs från sina föräldrar på grund av att de tillhörde gruppen resande. 4-6, 7-9.
Ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer. De självbiografiska böckerna om Katitzi gjorde Katarina Taikon till en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. En mindre känd sida av Taikons arbete är den kamp hon förde för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 1960- och 70-talen. Från åk 7.
Vi får följa en romsk elev som döljer sin identitet för sina klasskamrater, vänner och lärare. När han inser att ingen tar ansvar för den antiziganism som romer utsätts för frågar han sig om han kanske borde göra något åt saken själv. Riktar sig till gymnasiet.
Påsken
I det här utbildningsklippet berättar vi om påsken – en av de största kristna högtiderna. Du får veta varför vi äter ägg, får besök av påskkärringar, ger bort påskägg och mycket mer. Till utbildningsklippet finns handledningar för eleverna. Riktar sig till åk F-3 och 4-6.
Våra högtider: Påsken i folktron
När vi hör ordet påsk så tänker säkert många av oss på påskägg, påskkäringar, påskeld och så påskharen förstås. En del av traditionerna kommer från folktron och det är det som filmen handlar om. Vi äter massor av ägg och får kanske också dekorerade pappersägg fyllda med godis som present. Från åk 4.
Till folktron hör sådant som inte stämmer med religiösa läror eller vetenskap. Folktro är en tro på övernaturliga väsen och saker. Förr trodde man att det var särskilt mycket trolldom och otyg i farten under de stora högtiderna. Det gällde speciellt påsken. I den här filmen får vi veta en hel del om påsken och fastlagstiden. F-3, 4-6.
VI ERBJUDER
Innehåll-Inspiration-Framtid
Det vill säga att vi garanterar resurser som är utvalda och kvalitetssäkrade,
presenterat på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.
Försäljningen
Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se
Kundtjänst
Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
info(a)mediapoolen.se
Postadress
Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde