Vulkanutbrottet som förändrade världen

För tvåhundra år sedan, den 10 april 1815, sker det mest dödliga vulkanutbrottet i mänskligt minne som förintade minst 100 000 personer. Dessutom har det visat sig att denna explosion kan ha utlöst en extraordinär klimatförändring som påverkade hela jordklotet.

För tvåhundra år sedan, den 10 april 1815, sker det mest dödliga vulkanutbrottet i mänskligt minne som förintade minst 100 000 personer. Dessutom har det visat sig att denna explosion kan ha utlöst en extraordinär klimatförändring som påverkade hela jordklotet. Genom sluga medel har forskare inom olika vetenskapsområden med gemensamma krafter skapat en bild av vad som hände på jorden efter år 1815. Dokumentären förmedlar med berättande form både i nutid och med spelfilmsliknande återblickar hur hela samhällen världen över förändrades av de biologiska effekterna av ett enormt vulkanutbrott.

 

Relaterade resurser

Tema Jorden inre och yttre krafter

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om de Inre (endogena) krafter som jordbävningar och vulkaner, och yttre (exogena) krafter som vind, vatten och miljöförstöring påverkar jordytan och våra livsvillkor. Vilka naturkatastrofer kan vi förebygga, och vilka kan vi inte göra något åt?

Universums mysterier - Supervulkaner

Genom historien har supervulkaner ibland drabbat vår planet. Ofta med giftiga gaser, klimatkollaps och massdöd som följd. I den här filmen får du veta hur supervulkaner bildas och vilka som hotar oss i framtiden, som t.ex. i nationalparken Yellowstone i USA.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This